2018. február 19., hétfő 13:40

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. február 19., hétfő (OS) - Genetikai módosítás-e a génszerkesztés?  A Jövő Nemzedékek Szószólója az elővigyázatosság elvéről   A Jövő Nemzedékek Szószólója és a Magyar Természetvédők Szövetsége 2018. február 19-én a különböző véleményt képviselő szakemberek részvételével műhelybeszélgetést rendezett az új génszerkesztési módszerek kérdéséről. Bándi Gyula szószóló álláspontja szerint amíg nem jön létre szakmai konszenzus a génszerkesztéssel előállított növényekkel kapcsolatban, addig - az elővigyázatosság elvét alkalmazva - a GMO szabályozás hatálya a jogi szabályozás szempontjából kiterjed ezekre az eljárásokra is.

Az élő szervezetek genetikai állományának mesterséges módosítása, az öröklés természetes rendszerébe való technikai beavatkozás a természetben sosem létezett élőlények előállítását és gazdasági hasznosítását teszi lehetővé. Ez a lehetőség ugyanakkor nehezen kiszámítható kockázatot is jelent, miután a természetes élőhelyek, illetve az emberi szervezet az evolúció során sosem tapasztalt tulajdonságú fajokkal és fajtákkal, illetve azokból készült termékekkel kerül kölcsönhatásba. A gén- illetve biotechnológiai módszerek alkalmazása ebből fakadóan elsősorban a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén vethet fel problémákat. Az idegen fajok génjeinek beépítésével létrehozott, első generációs genetikailag módosított növények termesztéstechnikai előnyöket kínálnak, de cserébe táplálkozás-egészségügyi kockázatokat vetnek fel, és potenciálisan veszélyeztetik a biológiai sokféleséget.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala