2018. február 19., hétfő 15:18

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (4. rész)
    Budapest, 2018. február 19., hétfő (OS) -

Székely László ombudsman felkérte az igazságügyi minisztert, hogy intézkedjen a sürgősségi beszállítás indokoltságának megállapítására és a kötelező gyógykezelés elrendelésére vonatkozó speciális eljárásrend megalkotásáról. A biztos az emberi erőforrások miniszternél kezdeményezte, hogy készítsen elő módszertani levelet a sürgősségi beszállítás indokoltságának megállapításáról, a kötelező gyógykezelés elrendelésével összefüggő bírói eljárásokhoz kapcsolódó igazságügyi elmeszakértői vizsgálatokról, ezzel is segítve a szükséges tartalmi elemek megjelenítését. Javasolta, hogy a bírósági értesítés kapcsán rögzítsék jogszabályban a kérelem minimális tartalmi elemeit, ami lehetővé tenné az eljárás résztvevőinek megalapozott munkáját. Ugyancsak az emberi erőforrások miniszterétől kérte a pszichiátriai zárt részlegekre vonatkozó új szabályozási környezet kialakítását, a bírósági meghallgatás, a biztonságot garantáló személyi és tárgyi feltételek megteremtését, a meghallgatás helyszínéül szolgáló megfelelő helyiség kialakítását. A biztos a nemzetközi jogi előírások nyomán kezdeményezte, hogy a szabadságtól való megfosztás kritériumai között a pszichiátriai gyógykezelésbe vétellel elhárítható közvetlen veszélyeztető magatartás tanúsítása mellett a fogyatékosság meglétét külön ne nevesítsék.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala