2018. február 20., kedd 08:32

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. február 20., kedd (OS) - A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) 2014. február 4-én kiadott, a választási eljárással kapcsolatos adatkezelésekről szóló ajánlásában számos adatvédelmi követelményt tisztázott a pártok adatkezeléseivel kapcsolatban (a 2014-es ajánlás az alábbi linken keresztül elérhető: http://naih.hu/files/Valasztas-2014-Ajanlas-2014-02-04.pdf). Tekintettel arra, hogy a jogszabályi követelmények nem változtak, ezért a Hatóság a korábbi ajánlását változatlanul fenntartja a 2018-as választásokra is.

    A Hatóság a 2014-es ajánlás kiegészítéseként az elmúlt időszakban áttekintette az egyes pártok honlapjait abból a szempontból, hogy milyen megoldásokat használnak a személyes adatok felvétele során (például milyen űrlapkitöltő-szolgáltatást alkalmaznak a pártba történő jelentkezés során), azok milyen kockázatokat jelenthetnek, illetve a pártok mennyire nyújtanak megfelelő tájékoztatást az adatkezeléseikről.

A Hatóság a vizsgálat során szerzett tapasztalatokra építve az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján kiadott jelen ajánlásban összefoglalja azokat az alapvető adatvédelmi követelményeket, amelyekre a pártoknak figyelemmel kell lenniük a honlapjaikon keresztül végzett adatkezelések során. A Hatóság új ajánlása az alábbi linken keresztül érhető el: https://naih.hu/files/ajanlas_honlapok-2018-02-19.pdf.

     Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.