2018. február 23., péntek 16:16

A Momentum Mozgalom közleménye
    Budapest, 2018. február 23., péntek (OS) - Döntött a választási bizottság: jogszerűtlenül vette el a Tesco a Momentum ajánlóíveit.

    A Bács-Kiskun Megyei 03. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság pénteki határozatában kimondta, hogy a Tesco biztonsági őrének nem volt joga hétfőn elvenni a Momentum ajánlóíveit. A választások ajánlásgyűjtési időszakának első napján a kalocsai Tesco biztonsági őre megragadta és elvitte helyi jelöltünk, Környei Balázs ajánlóíveit. A Momentum ezt követően fordult a választási bizottsághoz.

A határozat szerint az őr megsértette a választás tisztaságát valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét. Mivel az őr személye nem beazonosítható, a választási bizottság - a jogsértés tényének megállapításán túl - nem szabott ki bírságot. A bizottság szerint: “a kifogást benyújtó Momentum Mozgalom Párttól nem volt joga elvenni az ajánlóíveket a biztonsági őrnek, magatartása a szükséges mértéket túllépte, mivel az ajánlóíveket csak a pártok és annak képviselői vagy meghatalmazottai kezelhetik."

A Tesco korábban a Momentum civil szervezeteket megbélyegző törvény elleni aláírásgyűjtését is megnehezítette, ez az ügy jelenleg az Alkotmánybíróság előtt van, így az ügyben még nem született végleges döntés. A Momentum alkotmányjogi panasza szerint a népszavazáshoz való jog egy demokratikus társadalomban fontosabb, mint az az enyhe mértékű korlátozás, amit a Tesconak az aláírásgyűjtő pultok parkolókban való elhelyezése jelent.

A határozat itt érhető el: https://goo.gl/8GVqua
    
     Kiadó: Momentum Mozgalom

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.