2018. március 4., vasárnap 13:32

A Miniszterelnökség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. március 4., vasárnap (OS) - Megújult a Farnas-i (Erdély) református templom haranglába

    A Rómer Flóris Terv keretén belül, a veszélyeztetett állapotú határon túli magyar vonatkozású műemlékek megmentésére a tavalyi évben kiírt és 45 millió forint összértékű nyílt felhívásra összesen 25 érvényes kérelem érkezett, 101,6 millió forint, értékben. A keret tizenhat épület  között került szétosztásra a bíráló bizottság javaslata alapján. A kezdeményezések két kivétellel egyházi használatban levő épületekre irányulnak. Elsősorban erdélyi épületeken, továbbá három szlovákiai, valamint egy kárpátaljai műemléken végezhetnek állagmegóvási munkákat a támogatás segítségével.

A program arról a Rómer Flóris bencés szerzetes, későbbi nagyváradi nagyprépost-kanonokról kapta a nevét, akit a magyar régészet atyjaként tartanak számon. Számos régészeti témájú, önálló munkája jelent meg könyv alakban. Saját rajzaival ellátott több kötetes naplója pedig a magyar régészet, művészettörténet és műemlékvédelem értékes forrása.

     Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.