2018. március 4., vasárnap 20:35

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. március 4., vasárnap (OS) - Az Európai Unió Tanácsához fordul a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség

        A mai napig rendezetlen a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházi státusza, ezért a MET közgyűlése úgy döntött, hogy az Európai Unió Miniszterek Tanácsához fordul. Ráadásul, az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület, illetve a MET súlyos anyagi gondokkal is néz szembe; éves szinten intézményeik összesen, több mint 1 milliárd forint bevételkieséssel küszködnek.
     A hazai Alkotmánybíróság és egyéb jogi fórumok döntései értelmében az Országgyűlésnek és a Kormánynak helyre kell állítania a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházi státuszát, melyet azok a jogerős határozatok ellenére közel négy éve halogatnak. Ugyanezt az elvárást tartalmazza a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságának több döntése is.
     A MET Közgyűlése úgy határozott, hogy felszólítja a jelenleg még hivatalban lévő Országgyűlést, hogy az AB legutóbbi - 36/2017. (XII.29.) AB határozat - döntését hajtsa végre.
A MET ezen kívül a strasbourgi bíróság döntésének figyelmen kívül hagyása miatt az Európai Unió Miniszterek Tanácsához fordul, hogy tartsa napirenden az egyház jogai helyreállításának ügyét mindaddig, míg a magyar kormány és parlament nem korrigálja eddigi eljárását.
     Az egyházzal együttműködő, 1989. február 28-án bejegyzett Oltalom Karitatív Egyesület kiterjedt hajléktalan- és szociális ellátást, család-, egészségügyi-,és idősgondozást végez (mintegy 600 férőhelyen hajléktalan látnak el, 5 idősotthont tartanak fenn, évente több ezer krízishelyzetben lévő családot gondoznak). Köznevelési intézményeikben mintegy 3000 gyerek részére biztosítják bölcsődétől a középfokú végzettség megszerzéséig az oktatási rendszer teljes spektrumát. Felsőoktatási intézményük, a Wesley János Lelkészképző Főiskola is változatlanul működik, noha 2010. óta az államilag támogatott férőhelyek megvonása miatt körülményeik megnehezedtek. Különösen is sikeres a Hétköznapi Hősök programjuk és a több mint egy évtizede indított "Tanulással és Sporttal a Hajléktalanság Ellen" akció és hajléktalan egészségügyi ellátásuk is. 2010-ben a Főváros egyoldalúan felmondta a közszolgáltatási szerződéseket, az állami támogatás pedig drámaian zsugorodik, ezért az egyesület és az egyház szociális munkájára hatalmas teher nehezedik, különösen a téli krízis-ellátás idején.

     Kiadó: Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.