2014. március 5., szerda 11:39

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2014. március 5., szerda (OS) - Vita a KEP-ben az 1945 utáni parlamenti választások néhány tapasztalatáról

Gantner Péter történész, szakíró tartott bevezető előadást a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) nagy érdeklődéssel kísért legutóbbi Törzsasztal Fórumán az 1945 utáni parlamenti választásokról. Vitavezető Prof. emeritus Marinovich Endre a KEP társelnöke, c. nagykövet volt. Gantner előadásában hangsúlyozta, hogy a kommunista rendszerekben - a Kádár rendszerben is - a választás egy szinte bohózatnak beillő esemény volt. A Horthy rendszer működésének alapja a tekintélyuralmi jelleg ellenére a parlamentarizmus volt. Több ellenzéki párt volt a parlamentben. A német megszállással l944. március 19-én ez megszűnt. A szovjet csapatok bevonulása után az első szabad nemzetgyűlési választást 1945. 11. 5-én tartották. A baloldali egységlistával szemben a Kisgazdapárt 57 %-kal győzött. A kor politikai légköre miatt koalíciós kormányzásra kényszerültek a kommunistákkal és a többi párttal.

2014. március 5., szerda 11:39

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (2. rész)

1947-ben a kommunisták szovjet segítéséggel megnyerték a választást. Ezután gyorsan kialakították a diktatórikus egypártrendszert, amely lényegét illetően 1990-ig működött. A Fórum sokrétű vitájában számos kérdés, észrevétel hangzott el különösen a nemzet történelmi tapasztalatait illetően. Így pl. Horthy Miklós személyének értékelése 1945 után és ma is túlzottan megosztja a társadalmat. Erre Gantner azzal válaszolt, hogy Sztálin már a háború után közölte Nagy Ferenc miniszterelnökkel, hogy hagyják békén Horthyt, ő ki akart ugrani a háborúból a szövetségesek szerint is. Ezt a véleményt megerősítette összefoglalójában a Fórum elnöke.

Czeglédi József a KEP ügyvezető elnöke.
További inf.: www.kepcp.hu

Kiadó: Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület

2014. május 12., hétfő 09:15

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye
    Budapest, 2014. május 12., hétfő (OS) - Sikeres volt a bécsi Club Pannonia holokauszt-emlékutazása Budapestre

Az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztal Egyesülete tagjai közül a bécsi székhelyű Club Pannonia Osztrák-Magyar Társaságot (CP) kérte fel arra, hogy a magyarországi Holokauszt Emlékév keretében Radda Marika CP elnök vezetésével egy budapesti emlékutat szervezzen. A generációkat átfogó, jól előkészített utazás keretében az 50 fős csoport megtekintette a Holokauszt Emlékközpontot, a Dohány utcai zsinagógát és más emlékhelyeket. Az Ausztriai Magyar Pedagógusok Szervezete által működtetett Magyar Iskola diákjaival együtt koszorút helyeztek el Radnóti Miklós emléktáblájánál és színvonalas városnézésen is részt vettek. Az osztrák küldöttséget köszöntötte Budapesten a CP fő budapesti partnerének, a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesületnek (KEP) az ügyvezető elnöke, Dr. Czeglédi József, az 56-os forradalom fegyveres résztvevője. A CP és a KEP szorosan együttműködik az e hét végén, Budapesten kezdődő IV. Magyar Világtalálkozó szervezésében is, ahova 5 világrész mintegy 60 országából várnak vendégeket május 18-25. között. (További inf.: www.kepcp.hu)

KEP Elnökség

2014. május 24., szombat 19:10

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2014. május 24., szombat (OS) - A IV. Magyar Világtalálkozó Társadalmi Párbeszéd Fórumának keretében, 2014. május 22-én a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és a KEP által közösen szervezett A nemzeti integráció fejlesztési rendszere a Kárpát-medencében című szakmai tanácskozás

A rendezvény fővédnöke Szász Jenő, az NSKI elnöke képviseletében az intézet elnökhelyettese Fráter Olivér köszöntötte a hallgatóságot, akit bevezető felszólalások követtek a nemzeti integráció időszerű politikai, stratégiai kérdéseiről, perspektíváiról, valamint elmélyítésének időszerű lehetőségeiről Duray Miklós, az NSKI elnökének tanácsadója, Dr. habil. Garaczi Imre egyetemi docens és Horkay Nándor NSKI kutatási igazgató előadásaival. Molnár György, az NSKI Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatója bemutatta az NSKI kezdeményezését a nemzeti integráció fejlesztési rendszerének létrehozásáról és az ennek érdekében a 2014-2020 között felhasználható európai uniós fejlesztési forrásokról.

2014. május 24., szombat 19:13

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (2. rész)

Dr. Köpeczi-Bócz Tamás, az EMMI helyettes államtitkára ismertette a Kárpát-medencei szintű fejlesztési programok megvalósításának lehetőségeit 2014-2020 között az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban, melyekre az EMMI nemzetstratégiai nyitottságának eredményeként várhatóan ebben az ágazati programban kerülhet sor elsőként. Végül mintaként három konkrét példa került bemutatásra a határokon átívelő fejlesztési kezdeményezések lehetőségeiből Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója, Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, valamint Bacsárszki Pál, a FEOP Zrt. elnök-vezérigazgatója előadásában. A tanácskozás összefoglalásaként megállapítható, hogy a Kárpát-medencében napjainkra létrejöttek a feltételei a nemzetegyesítést szolgáló fejlesztési rendszer létrehozásának (további információ: www.karpathaza.eu).

2014. május 24., szombat 19:30

2014. október 23., csütörtök 12:20

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye
    Budapest, 2014. október 23., csütörtök (OS) - KEP ünnepi Fórum 56-ról, önkormányzati választásról

A Közép-Európai Club Pannonia (KEP) Fórumának első témája a IX. kerületi Thomas Hotelben ünnepélyes megemlékezés volt az 56-os forradalom 58. évfordulójáról, második tájékoztatás az októberi ferencvárosi önkormányzati választások főbb tapasztalatairól. A világtörténelmi jelentőségű forradalomról Dr. Horváth János, az Országgyűlés korábbi korelnöke, az 56-os forradalom résztvevője, a KEP Szenátora tartott értékes bevezető előadást. Ehhez kapcsolódott a Franciaországban élő Koszmovszky Edina 56-os forradalmár, a "píros kabátos lány", a KEP franciaországi képviselőjének színes köszöntője. Az önkormányzati választásokról Dr. Bácskai János, Budapest IX. kerület Ferencváros újraválasztott polgármestere tartott érdekes előadást. Ebben tárgyszerűen bemutatta a IX. kerületi székhellyel működő KEP számára azt a szemléletváltozást, amely a kerületben 2010-ben bekövetkezett, és amelynek véleménye szerint győzelmét is köszönhetik. Az emberléptékű, szimpatikus előadásokhoz mindkét témánál sok pozitív hozzászóló volt. A Fórum vitavezetője, Dr. Czeglédi József, a KEP ügyvezető elnöke, az 56-os forradalom fegyveres résztvevője összefoglalójában utalt arra, hogy 1956 fontos állomása volt a demokratikus választási rendszer létrejöttének és gratulált a KEP Elnökség nevében valamennyi győztes számára. További inf.: www.kepcp.hu

2017. február 15., szerda 17:01

Budapest, 2017. február 15., szerda (OS) - Megalakult a KEP Ifjúsági Tagozata

A Közép-Európai Club Pannónia Közhasznú Egyesület (KEP) és a Budapesti Gazdasági Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének Ifjúsági Fórumán kedden a BGE épületében került sor a KEP Ifjúsági Tagozatának alakuló ülésére, miután a KEP közgyűlés határozatot hozott az egyesület Ifjúsági Tagozatának létrehozásáról. A KEP abból indult ki, hogy az Ifjúsági Tagozat hangsúlyosan foglalkozzon a fiatalokat érintő kérdésekkel, érvényesítse érdekeiket oly módon, hogy ehhez ne kelljen külön jogi személyiséggel rendelkező szervezetet létrehozniuk, hanem a KEP keretein belül, annak tapasztalati és kapcsolati tőkéjét felhasználva végezhesse munkáját. A tagozat hármas célja:
az oktatásban résztvevő és a pályakezdő fiatalok képzésének segítése; pályakezdő fiatalok munkába állásának segítése; fiatalok közéleti ismereteinek széles körű bővítése.

Az alakuló ülés bevezető részében Dr Czeglédi József KEP elnök és Dr Szalók Csilla KEP alelnök, a BGE –Turizmus Intézeti Tanszék vezetője adott tájékoztatást az Ifjúsági Tagozat létrehozásának főbb feladatairól, majd Tóth Hortenzia KEP alelnök előterjesztése nyomán elfogadásra került az Ifjúsági Tagozat Működési Szabályzata. Ezt eszmecsere követte a fiatalok szerepéről a KEP keretében azzal a szándékkal, hogy mindenki, kiemelten a jelenlévő fiatalok is szót kapjanak, legyen vita és kérdéseikre választ kapjanak. További inf.: www.kepcp.hu

2017. február 15., szerda 17:01

Budapest, 2017. február 15., szerda (OS) - Megalakult a KEP Ifjúsági Tagozata

A fiatalok aktívan vettek részt a konzultációban, nyitottan fogadták a lehetőséget, hogy a KEP tagjaiként részt vehetnek az egyesület munkájában, vizsgálódásaiban, szívesen veszik az együttes munkában a tapasztalt KEP tagok segítő jelenlétét, szívesen részt vesznek a rendezvények előkészítésében és szervezésében, igénylik a lehetőséget a szakmai fejlődésre, a rendszeres találkozásra, és maguk is kezdeményeznek majd számukra érdekes témájú rendezvényeket. A megalakult tagozat Antalóczy Marika KEP titkár tájékoztatása szerint megválasztotta 3 tagú ideiglenes vezetését Káplár Miklós turizmus szakos egyetemi hallgató elnökletével. A KEP honlapján – www.kepcp.hu – a tagság tájékoztatása folyamatosan történik. Az Ifjúsági Tagozat alakuló ülésén Vasvári József KEP klubigazgató által magas színvonalon ismertetett és megbeszélt KEP első félévi program módot ad arra, hogy a jelenlévő fiatalok már a közeli időszakban konkrét programokon rész vegyenek és felismerjék, hogy nagyon fontos a civilek szerepe a fiatalok számára. Ez még indokoltabbá teszi, hogy munkánkat civil partnereinkkel karöltve még eredményesebbé tegyük.

2017. szeptember 21., csütörtök 13:04

Budapest, 2017. szeptember 21., csütörtök (OS) - 25 éves a CLUB PANNONIA

Nagysikerű ünnepi megemlékezést tartottak kedden este a bécsi Magyar Nagykövetség Márványtermében a Club Pannonia osztrák-magyar társaság létrehozása 25. évfordulója alkalmából. Dr. Perényi János magyar nagykövet nyitotta meg a rendezvényt közel 200 fő részvételével. Ezután Radda Marika a bécsi Club Pannonia elnöke üdvözölte a vendégeket és tájékoztatta őket az egyesület színvonalas programjairól. A rendezvény ünnepi beszédét a bécsi Club Pannonia 1992-es alapításának fő szervezője és első főtitkára Dr. Czeglédi József tartotta. Beszámolt a budapesti Közép-Európai Club Pannonia (KEP) jelenlegi elnökeként is a 25 évvel ezelőtti, vasfüggöny leomlását követő lelkes alapítási hangulatról és a budapesti KEP valamint a bécsi Club Pannonia kitűnő jelenlegi együttműködéséről. Végül a KEP társelnökével Prof. Marinovich Endre c. nagykövettel együtt átadta 3 személyiségnek: Radda Marika elnöknek, Prof. Kroó Norbert akadémikusnak és Dr Fazakas Szabolcsnak az Európai Számvevőszék v. tagjának, tiszteletbeli egyetemi tanárnak a KEP Szenátora kitüntető oklevelet. Az ünnepi megemlékezést a Bécsi Operaház néhány művészének fellépése, a Club Pannonia ajándék emlékkönyve és a nagykövetség fogadása tett különösen hangulatossá. További inf.: www.kepcp.hu

2017. december 13., szerda 17:58

Budapest, 2017. december 13., szerda (OS) - Sikeres KEP Fórum az Akadémián

Az Akadémia könyvtártermében tartotta nagy érdeklődés mellett rendezvényét a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP). Témája a KEP X. Társadalmi Párbeszéd Fórumának értékelése volt, amelyet "Újabb kihívások Európában, Közép-Európában a Római Szerződés 60. évfordulóján" címmel tartottak májusban a 2017. évi Magyar Világtalálkozó keretében. A Fórum moderátora Dr. Czeglédi József KEP elnök megnyitójában hangsúlyozta, hogy az új európai kihívások tovább növekedtek pl. a határok védelme, a migráció, a terrorizmus elleni harc, az ökológia, a nemzetiségi ügyek területén. A mostani rendezvény felkért előadói tekintélyes személyiségek voltak: Prof. Kroó Norbert akadémikus, az EMMT elnöke, az MTA v. alelnöke, Dr. Fazakas Szabolcs az Európai Számvevőszék v. tagja, v. miniszter, c. egyetemi tanár, Dr. Tanka László a Magyar Világtalálkozó elnöke. Mindhárman nagyon pozitívan értékelték a KEP májusi Párbeszéd Fórumát, amelyen személyesen, aktívan is részt vettek. Új előadó volt a Migrációkutató Intézet tekintélyes vezető kutatója Dr. Speidl Bianka, aki aktuális tájékoztatást tartott a migráció témakörben. Ezt követően színvonalas, intenzív vitára került sor. Zárszavában Dr. Czeglédi József KEP elnök bejelentette, hogy a következő KEP Társadalmi Párbeszéd Fórum témája: Közép-Európa a Monarchia szétesésétől az Európai Unió keleti kibővítéséig, hagyományosan a Magyar Világtalálkozó keretében 2018. május 17-én. További inf.: www.kepcp.hu

2018. március 7., szerda 17:34

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. március 7., szerda (OS) - Gulyás Gergely sikeres előadása a KEP fórumán

Nagy érdeklődés kísérte a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) budapesti választási fórumát kedden Gulyás Gergely Fidesz frakcióvezető sikeres bevezető előadásával. A rendezvény moderátora Czeglédi József KEP elnök volt, aki vendégei között üdvözölte többek között Kroó Norbert akadémikust, az MTA v. alelnökét, Bácskai Jánost, Ferencváros polgármesterét, Fazakas Szabolcs v. minisztert, az Európai Bizottság főtanácsadóját és a partner 56-os szervezetek elnökeit. Gulyás Gergely, aki már korábban is tartott sikeres előadást a KEP-nél, most is hangsúlyozta, hogy megnőtt Közép-Európa jelentősége. Már 14-dik éve az EU tagjai a közép-európai országok. Ezzel ma már mindenki egyetért minden kritikával, bajjal, nehézséggel szemben. Az országok az európai integráció részévé válhattak. Voltak csalódottságok: még 2004-ig is tartották magukat olyan illúziók, hogy a belépés hatására minden egy csapásra megváltozik. Előtte nem volt gyakorlat, és nem volt olyan természetes, hogy minden belépő a maga önálló politikai véleményével csatlakozik. A világgazdasági válsághelyzetekre minden ország különféleképpen reagál. Magyarország a nehézségek és a válság ellenére mégsem ment csődbe. Eredményeink ma már jelentősek.

2018. március 7., szerda 17:34

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (2. rész)

A migránsválság Európa-szerte identitásvitát eredményezett hangsúlyozta Gulyás Gergely frakcióvezető. Az identitáskérdések a migráció által nyíltak ki. Felszínre került a keresztény Európa gondolat. Mást gondolunk családpolitika, házasság intézménye, integrációs politika stb. alatt, mivel eltérő történelmi háttérből indul ki mindenki. Egy globalizált világgazdasági verseny körülményei között kell értékelni az egyes országokat, mindenkinek megvan a helye ebben. Az identitás feladása szétvetné az egységet. Önálló nemzetek által alkotott közös Európa lehet a cél. Tudomásul kell venni, hogy 27 ország nem fog mindig mindenben egyezni, ez normális. A kormány köreiben senki sem vitatja, hogy a csatlakozás sikertörténet volt. Gulyás Gergely a sok kérdésre válaszolva többek között közölte, hogy attól nem válik erősebbé az integráció, ha mindent hangos tapsviharral fogadunk. A kritika – ha súlyos is – lehet építő. Az ENSZ migrációs jelentése élesen szemben áll azzal, amit 3 éve képviselünk. Semmiben nem egyezik a mi álláspontunkkal. A Genfi Egyezmény a fenyegetettség idejére biztosítja a menedékjogot. Zárszavában Czeglédi József megköszönte a fórum résztvevőinek, mindenekelőtt Gulyás Gergely előadó értékes munkáját. Ezt a megállapítást vastaps fogadta.

2018. május 18., péntek 10:20

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. május 18., péntek (OS) - A Közép-Európai Club Pannónia záró közleménye a Magyar Tudományos Akadémián tartott Társadalmi Párbeszéd Fórumról

A Közép-Európai Club Pannonia Egyesület idén tizenegyedik alkalommal volt szervezője a Társadalmi Párbeszéd Fórumnak, melyet 2008 óta évente rendez meg. Meggyőződésünk, hogy ez a fajta dialógus alkalmas módszerként szolgálja a békés társadalmi együttműködést, a baráti kapcsolatok létrejöttét. A KEP TPF hagyományosan a Magyar Világtalálkozó hivatalosan is kiemelt eseménye, amelyet neves közéleti személyiségek, saját szakmai területükön  elismert vezetők részvételével és vitaindító előadásait meghallgatva, idén ismét a Magyar Tudományos Akadémián szerveztünk meg stratégiai partnerünkkel, az Európa Mozgalom Magyar Tanácsával együttműködve. Ezúttal az elmúlt 100 évet vizsgáltuk a "Közép-Európa a Monarchia szétesésétől az Európai Unió keleti kibővítéséig és az új kihívásokig" címet viselő konferenciánkon. Az elhangzott megállapításokból nyilvánvalóvá vált, hogy ebben az időszakban a térség országaiban váltakoztak a dezintegrációs és integrációs folyamatok. További inf.: www.kepcp.hu

2018. május 18., péntek 10:20

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (2. rész)

A plenáris és szekció üléseken a történelmi témákkal és az aktualitásokkal, a közép-európai társadalmi-gazdasági együttműködés fő szakaszaival, fontos momentumaival foglalkozó előadások regionális szempontból világították meg az Európai Unió létrejöttéhez vezető hosszú folyamat tanulságait, hatásait. A vitában részvevők egyetértettek a vizsgált 100 év történelmi tapasztalatai hasznosításának szükségességével.  Ez azért is fontos, mert az Osztrák-Magyar Monarchia Európa második legnagyobb országa volt Oroszország után, mintegy 670 000 km2 területével, és több, mint 50 milliós lakossága is a harmadik  legnagyobb volt Európában a németországi után. A tizenhárom nyelvi – etnikai csoportban egymás mellett élő Monarchia lakossága 7 országhoz került, ugyanezen a területen ma már 11 ország osztozik.  Ezen országok területének földrajzi integrálódása a jövőben elképzelhetetlen, ezért rendszeres fórumainkon és elemző igényű munkánk keretében a továbbiakban is képviseljük azon szándékunkat, amely a békés és tartalmas együttműködés és összefogás további erősítésére irányul.

2018. október 17., szerda 15:08

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye
    Budapest, 2018. október 17., szerda (OS) - Fontos 56-os könyv ősbemutatója a KEP rendezvényen

A Mecséri-per 1958-ban a megtorlások legnagyobb hadbírósági pere volt. Az erről kiadott könyv bemutatóját kedden szervezte a Közép-Európai Club Pannonia (KEP). A könyv címe: "Mecséri János ezredes és 51 katonájának hadbírósági pere 1958". A bemutatót az MTA Könyvtár tanácstermében, telt ház előtt rendezték. A szerző, dr. Marossy Endre hadtörténész előadását, valamint dr. Kahler Frigyes egyetemi docens, a KEP szenátora felkért hozzászólását követően a résztvevők számos kérdése bizonyította érdeklődésüket a megtorlások, a per története iránt. A rendezvény levezető elnöke dr. Czeglédi József a KEP és 56-os Dialógus Bizottsága elnöke, a forradalom fegyveres résztvevője, az MTA Köztestület tagja volt. Betegsége miatt üdvözletét küldte a konferenciára a Mecséri per 11 halálraítéltjének utolsó élő tagja, aki több mint 12 évet töltött börtönben: Puchert János ny. őrnagy. Jelenleg ő a KEP Szenátora és 56-os Dialógus Bizottsága társelnöke. A 400 oldalas könyv kiadását a Nemzeti Kulturális Alap és Budapest XX. ker. Pesterzsébet támogatta az Írott Szó Alapítvány és a Magyar Napló kiadásában.

További inf.: www.kepcp.hu

2018. november 27., kedd 13:54

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. november 27., kedd (OS) - Előkészületek "Közép-Európa és Magyarország helyzete és néhány stratégiai feladata a páneurópai piknik után 30 évvel" témában tartandó KEP XII. Társadalmi Párbeszéd Fórumra az Akadémián