2018. március 8., csütörtök 09:01

A Miniszterelnökség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. március 8., csütörtök (OS) - Ismét lehet pályázni a Népi Építészeti Program keretében

    A Kormány tavaly Népi Építészeti Programot indított a népi műemlékeink és a műemléki értéket képviselő vidéki épített örökség megóvásának és fenntartásának érdekében. A 2017-ben lebonyolított, 300 millió forint keretösszegű programban 43 népi építészeti emlék megmentése nyert támogatást az állagmegóvástól a részleges felújításon át a teljes műemléki felújításig terjedő műszaki, építészeti munkálatokra. A mintaprojekt sikere után idén 1,5 milliárd forint forrás jut a központi költségvetésből a magán vagy közösségi tulajdonban lévő, helyi vagy országos védelem alatt álló népi építészeti emlékek helyreállítására.

A hagyományos népi építészet meg nem újuló kulturális erőforrás. A magyar táj hajdani építészeti kultúráját ma már jószerivel csak a védelem alatt álló épületek, kivételes esetekben épületegyüttesek, településrészek őrzik. Ezek legjavát képezik népi műemlékeink, melyek helyben, fizikai valójukban történő megőrzése szolgálhat egyedüli tiszta forrásként.

     Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.