2014. december 18., csütörtök 14:49

Az Emmi - Család-, és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának közleménye
    Budapest, 2014. december 18., csütörtök (OS) - Kötelező óvodáztatáshoz köti a Kormány a családi pótlékot 2016. január 1-től- közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön a kormany.hu-val. Novák Katalin kiemelte: 20 nap igazolatlan hiányzás esetén a családi pótlék folyósítását szüneteltetik. Az intézkedés által vélhetően az óvodákban is csökken majd az igazolatlan hiányzások száma.

A Kormány 2010-ben vezette be a tanköteles gyerekek esetében az iskolába járáshoz kötött családi pótlékot. Eszerint ha az igazolatlan iskolai hiányzások száma meghaladja az 50 órát, felfüggesztik a családi pótlék folyósítását. Az intézkedés igencsak sikeres, hiszen bevezetése óta mintegy felére csökkent az igazolatlan iskolai hiányzások száma.
A Kormány még legutóbbi ülésén fogadta el azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében 2015 szeptemberétől 3 éves kortól kötelező lesz az óvodáztatás. Azt szeretnék elérni, hogy minden gyermek megfelelő nevelést kaphasson már az óvodás korban is -  tette hozzá az államtitkár.

2015. december 5., szombat 11:47

Az Emmi - Család-, és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. december 5., szombat (OS) - Az önkéntesség hozzájárul a nemzeti összetartozás,  az egymás iránti felelősségvállalás erősödéséhez. Ma, december 5-én van az önkéntesek világnapja.

Az önkéntesség a társadalomban meglévő szolidaritás egyik legközvetlenebb kifejeződése, az ennek során szerzett tapasztalat elfogadóbbá, empatikusabbá teszi az embert, ezáltal is hozzájárulva az előítéletek megszüntetéséhez, az egyén fejlődéséhez, fontos lépcsőfok lehet a felnőtté válás folyamatában, valamint kihívás, munkatapasztalat, kapcsolatépítési lehetőség, és rekreációs tevékenység is.  Egyéni helyzetétől, körülményeitől  függetlenül bárki vállalhat segítő tevékenységet.  Az önkéntesség esélyteremtő szerepe kiemelkedően fontos: segít a tapasztalatszerzésben akár egy pályakezdő fiatal, akár a munkaerő-piacra visszatérő kisgyermekes édesanya számára, hasznos az idősebbeknek is, hogy aktívan töltve hétköznapjaikat, átadják megszerzett tudásukat a fiatalok számára.

Az önkéntesek és az őket fogadó szervezetek kapcsolatfelvételének, munkájának megkönnyítése érdekében hozta létre a kormány a www.onkentes.gov.hu címen elérhető önkéntes portált. A honlap hasznos, gyakorlati és naprakész információkkal, friss hírekkel szolgál az önkéntes tevékenységről, valamint biztosítja, hogy az önkénteskedni vágyók könnyen és gyorsan megtalálják az egyéni elképzeléseiknek leginkább megfelelő lehetőségeket, a fogadó szervezeteknek pedig lehetőségük van meghirdetni aktuális programjaikat.

2015. december 5., szombat 11:47

Az Emmi - Család-, és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2015. december 5., szombat (OS) -

Hazánkban a közérdekű önkéntes tevékenységet folytató szervezetek száma folyamatosan bővül, mára meghaladta a 9100-at.

A világnaphoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózatán keresztül olyan országos programsorozatot valósít meg, amelynek célja az önkéntes tevékenység további népszerűsítése. Pécsett a gyermek-onkohematológiai osztályon szülő-hálóhely kerül kialakításra önkéntesek bevonásával, Szegeden az Erasmus+ ösztöndíjas egyetemistái tartanak majd rendhagyó, zenés műsorral egybekötött nyelvórát árva gyerekeknek. (Bővebb információ: www.eselyteremtesihazak.gov.hu)

Az EMMI-ben  is rendszeresen folyik önkéntes tevékenység. A tegnapi napon a tárca államtitkárai hátrányos helyzetű gyermekekkel együtt mézeskalácsot sütöttek és méhviaszgyertyát készítettek, majd a gyermekek a minisztérium munkatársainak családjaival közösen kulturális, és Mikulás programon vehettek részt.
Az ENSZ Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását, majd a világszervezet 2002. november 26-án újabb közgyűlési határozattal szólította fel a kormányokat, hogy támogassák az önkéntességet, mint a gazdasági és társadalmi fellendülés stratégiai eszközét.

2018. március 8., csütörtök 08:33

Budapest, 2018. március 8., csütörtök (OS) - A kormány minden élethelyzetben támogatja a nőket

A Családok Évében is megkülönböztetett feladatának tekinti a kormány, hogy segítse a nőket minden élethelyzetben, legyen szó a munkavállalásról, az otthonteremtésről, a mindennapi megélhetésről, a család és a munka összehangolásáról, gyermekvállalásról vagy nyugdíjba vonulásról.

A nők kiemelt támogatása érdekében az elmúlt években számos lépést tettünk: Bevezettük a GYED Extrát, mely a választás szabadságát nyújtja a kisgyermekes nőknek. A GYED Extrával éves szinten közel 70 ezer édesanya élt az elmúlt években. A lehetőségeket tovább szélesítve a kormány az idei évtől a Hallgatói GYED időtartamát kétszeresére növelte. Idén január 1-től azok az édesanyák, akik Diákhitellel rendelkeznek, és gyermeket vállalnak, részlegesen, sőt akár teljesen mentesüljenek a Diákhitel törlesztése alól. Annak érdekében, hogy a nők bármikor visszatérhessenek a munkahelyükre, minden idők legnagyobb bölcsődefejlesztési programja indult el az országban, melynek során több mint 30 százalékos férőhelybővülés valósult meg.

2018. március 8., csütörtök 08:33

A 2013-ban bevezetett Munkahelyvédelmi Akció a kisgyermekes édesanyáknak is segítséget nyújt, hiszen a munkaadókat arra ösztönzi, hogy a gyermekvállalást követően ismét számítsanak az anyukákra, akár részmunkaidőben is. 2017-ben több mint 33 ezer édesanya után vették igénybe a munkáltatók a kedvezményeket. 2011-től a kormány lehetővé tette, hogy a nők 40 év jogosultsági idő után nyugdíjba vonulhassanak. 2017 év végéig már közel 220 ezer nő élt a lehetőséggel, akik amellett, hogy bekapcsolódhatnak az unokák gondozásába, jelenlétükkel a gyermekeik generációját is segítik. A kormány elkötelezett abban is, hogy szüléskor a lehető legkedvezőbb körülményeket biztosítsa minden családnak. Ennek érdekében az elkövetkező években tízmilliárd forintos pályázat garantálja a családbarát szülészetek kialakítását, így segítve az anyák pozitív szülésélményét. A család és a munka egyensúlyának támogatása, valamint a kisgyermekes édesanyák képzése és naprakész tájékoztatása érdekében 2018 során 67 Család és KarrierPont jön létre az országban, több mint 14 milliárd forintos fejlesztési forrásból. A gazdasági erősödés és a foglalkoztatást segítő programok hatására 2010 óta dinamikusan nőtt a nők foglalkoztatása, munkanélküliségük pedig jelentősen, több mint a felével csökkent. Nem csak több nő tud dolgozni, hanem a nők bére is nőtt az adócsökkentéseknek és a béremeléseknek köszönhetően.

2018. március 8., csütörtök 08:33

Az Emmi - Család-, és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának közleménye (3. rész)

A felsorolt intézkedések és eredmények is mutatják, hogy a nőkre kiemelt figyelem irányul. A kabinet a jövőben is mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a nők számára a választás szabadságát, hogy a családanya szerepét választók és a tanuló vagy dolgozó nők is minden támogatást megkaphassanak.

2018. március 8., csütörtök 10:38

Budapest, 2018. március 8., csütörtök (OS) - Megalakult a Nők Magyarországért Klub

Nők Magyarországért elnevezéssel női klub alakult Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kezdeményezésére. Az egyesületet polgári értékrendű, befolyással bíró nők alapították azért, hogy közösen gondolkodjanak és cselekedjenek a magyar kultúra, nemzeti identitás megőrzése és gazdagítása érdekében.

Nőnapon tartotta alakuló ülését a Nők Magyarországért Klub Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A klub 18, polgári értékrendű alapító tagja a művészet, a sport, a közélet, a diplomácia, a tudomány és a vállalati szféra területéről érkezik. Gondolataikat, célkitűzéseket a mellékelt alapítói nyilatkozatban fogalmazták meg.

Nők Magyarországért Klub
Nők Magyarországért, a magyar családokért

Nekünk, magyaroknak, nőknek és férfiaknak, a család jelenti azt az alapot, amely biztonságot nyújt a hétköznapok kihívásai és a történelem viharai során. Hitünk szerint dolgozunk azért, hogy a család a jövőben is megőrizze nélkülözhetetlenül fontos szerepét, hiszen az erős és egészséges nemzet biztonságot nyújtó, összetartó családokból áll.

Meggyőződésünk, hogy a női lét a hagyományos női feladatokon túl egy életstílus, gondolkodásmód, az élet sajátos, eltagadhatatlan része.

Törekszünk nőiségünk szellemi, lelki és érzelmi síkon történő legteljesebb megélésre, e mellett nyíltan kiállunk.

Az életet ajándéknak tekintjük, és a természet törvényeivel összhangban, biológiai nemünknek és életkorunknak megfelelően óvjuk és védelmezzük.

2018. március 8., csütörtök 10:39

Felelősek vagyunk azért, hogy felkészült, művelt, értékrendjükben biztos fiatalok alkossák nemzetünket, építsék Hazánk jövőjét.

Elhatározásunk, hogy a nők szakmai életben való érvényesülésének támogatása mellett az élet továbbadásának, az anyaságnak páratlan szépségét is hangsúlyozzuk.

Célunk, hogy személyes munkánkkal, közös kezdeményezéseinkkel hozzájáruljunk Magyarország és a magyar családok erősödéséhez, biztonságos jövőjéhez.

Az alapító tagok: Ádám Veronika, Széchenyi-díjas magyar orvos, biokémikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja; Bártfai-Mager Andrea kormánybiztos; Bogyay Katalin, Magyarország ENSZ-nagykövete; Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnöke; dr. Lenkei Mirtill, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke; Dr. Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke; Hegedűs Éva, a Magyar Bankszövetség vezérigazgatója; Miklósa Erika énekesnő; Nagy Tímea olimpiai bajnok sportoló; Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Számvevőszék magyar tagja; Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója; Szabó Tünde sportért felelős államtitkár; Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes; Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere; Szilas Cecília, távozó pekingi magyar nagykövet; Szili Katalin miniszterelnöki megbízott; Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója; dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, a klub titkára.

Nők Magyarországért Klub

2018. május 6., vasárnap 08:12

Budapest, 2018. május 6., vasárnap (OS) - Szeretnénk az eddigieknél is erősebben kifejezni megbecsülésünket és támogatásunkat az édesanyák felé. Ott állunk az édesanyák és a leendő édesanyák mellett minden élethelyzetben: amikor gyermekvállalásra készülnek, amikor várandósak, amikor megszületik az első vagy a második, harmadik gyermekük. Amikor úgy döntenek, hogy szeretnének otthon maradni a gyermekkel, amikor a gyermeknevelés mellett tanulni vagy dolgozni akarnak, amikor otthonteremtésbe kezdenek, amikor bölcsőde, óvodába, iskolába járatják a gyermeküket, vagy amikor hosszú évtizedek munkája és a gyermeknevelés után úgy döntenek, hogy szeretnének nyugdíjba menni és már az unokákkal lenni.

A nemzeti kormány ezért vezette be a családi adórendszert, a családi adókedvezményt, a gyed-extrát, és adta vissza a hároméves gyest az édesanyáknak. A családtámogatások 2010 óta folyamatosan bővülnek: 2016 és 2019 között megduplázzuk a kétgyermekesek családi adókedvezményét, már félmillió gyermeknek biztosítunk ingyen étkezést és több mint egymillió gyermeknek ingyen tankönyvet.
     Minden eddiginél több pénzzel támogatjuk a családok otthonteremtését és a több gyermeket vállaló családokat segítjük az adósságcsökkentésben: a jelzáloghitel-tartozásból és a diákhitel-tartozásból is jelentős összegeket engedünk el számukra.

2018. május 6., vasárnap 08:12

A minimálbér emelésével együtt a gyed, valamint a diplomás gyed összegét is emeltük, valamint a csecsemőgondozási és gyermekgondozási díj összege is jelentősen emelkedett az elmúlt években. Januártól a külföldön tartózkodó vagy ott élő magyar édesanyák is kapnak a gyermek születése után egyszeri anyasági támogatást és az egész Kárpát-medencében kiterjesztettük a babakötvényt is.
     A megalakuló új kormány folytatja a gyermekes családokért tett intézkedéseket, olyan családbarát országgá szeretnénk tenni Magyarországot, ahol az édesanyák és a gyermekes családok minden lehetséges támogatást megkapnak.