2018. március 8., csütörtök 17:25

A Momentum Mozgalom közleménye
    Budapest, 2018. március 8., csütörtök (OS) - A Kúria csütörtöki döntése szerint nincs igaza a az ajánlásgyűjtést tiltó áruházaknak, szabad parkolókban ajánlásokat gyűjteni

    Az elmúlt két hétben a Momentum 62 295 ajánlást gyűjtött ahhoz, hogy jelölteket állítson a választáson. Az idei kampányidőszakban rengeteg áruház akadályozta a momentumos aktivistákat abban, hogy a parkolókban aláírásokat gyűjtsenek – a Kúria döntése szerint jogszerűtlenül. Két hét alatt közel 100 esetben szólították fel távozásra a biztonsági őrök, vagy a rendőrség az aktivistáinkat. Előfordult olyan eset, hogy három rendőrautó egyszerre intézkedett egy aláírásgyűjtő pulttal szemben.

A döntés szerint: “abban a problémakörben, hogy áruházak parkolójában lehet-e politikai alapjog gyakorlása keretében aláírást gyűjteni, a Kúria válasza az, hogy főszabályként igen." Vagyis a közforgalom számára megnyitott áruházi parkolókban szabad ajánlásokat gyűjteni.

A Kúria szerint fontosabb, hogy az emberek az aláírásukkal is kifejezhessék a politikai véleményüket, mint az áruházak tulajdonjogának nagyon kis sérelme. A Kúria szerint az ajánlásgyűjtés nem zavarta a vásárlókat és nem akadályozta az áruházak használatát, így azt az áruházaknak meg kellett volna engednie. A döntés felülírta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, ami áruházi hozzájárulás hiányában megtiltotta az ajánlásgyűjtést.

     Kiadó: Momentum Mozgalom

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.