2018. március 16., péntek 01:41

A Magyar Állatjólléti és Vadvilág Alapítvány közleménye
    Budapest, 2018. március 16., péntek (OS) -

HÚSZÉVES AZ ÁLLATVÉDELMI TÖRVÉNY
1998. március 16-án született meg az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény, amelyet bár többször módosítottak, de alapvető céljai és az állatvédelmi civil szervezetek érdekérvényesítési jogai lényegesen nem változtak. Ennek a kerettörvénynek is köszönhető, hogy az állatkínzás 2004 óta bűncselekmény.
Az állatvédelmi törvény az elmúlt két évtizedben - az összes jogszabályunk közül - a leghatékonyabban formálta a magyar társadalom élővilág iránti érzékenységét. Egyes vívmányaiért 2017 tavaszán Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes is szót emelt az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságánál.
A gyakorlati állatvédelem a kormányzati politika hibái és az állatvédelmi hatóságok mulasztásai miatt sokszor működésképtelen, ezért a Magyar Állatvédők Országos Szervezete nyílt levelet írt a miniszterelnöknek, amelyből idézünk: "A mai magyar állatvédelem válságos állapotban van. Javaslatunk szerint haladéktalanul szükség van egy új Nemzeti Ebrendészeti Stratégia kidolgozására valamint a kóbor és gazdátlan állatok túlszaporodását megfékező országos kutya-ivartalanítási programra."
Az állatvédelmi joggyakorlat fejlesztési lehetőségeire elsősorban a büntetőjog mutat rá, de két éve már az is tapasztalható, hogy a szomszédjogi és a közérdekű keresettel induló perekben a civil szervezetek eljárásjogi mozgástere egyre szélesebb.
MÁJVAD Alapítvány, dr. Czerny Róbert elnök, állatvédelmi jogász (06-20-2500-711)

Kiadó: Magyar Állatjólléti és Vadvilág Alapítvány