2018. március 17., szombat 11:28

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. március 17., szombat (OS) - "GULÁG-GUPVI Emlékévben készült filmek Pécs-Baranyai bemutatója" filmsorozat a pécsi Uránia moziban, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének szervezésében

A márciusi filmsorozat a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások Emlékévében létrehozott audiovizuális alkotások, dokumentum- és játékfilmek közül mutat be néhány jelentős alkotást. Március hónapban, minden szerdán visszaröppenünk a történelemben, és az 1944-49 közötti időszakot bemutató alkotásokat tekintheti meg a pécsi, Baranyai közönség.

Nagy érdeklődéssel és sikerrel zajlik a GULÁG-GUPVI Emlékévben készült filmek fesztiválja, indító filmje a "Kárpátaljai tragédia" volt.
Az egykori országrész, Kárpátalja szinte minden magyar és német nemzetiségű családját érinti a "málenkij robot", amelynek hátterében a máig (!) érvényes, az 1944 novemberétől érvényes "kollektív bűnösség"  bélyege állt és áll. A "beléjük égett múlt"-ról, az ártatlanul elhurcolt családok stációiról és a hatalmi eszközök változatosságáról szól a Kárpátaljai tragédia című dokumentumfilm. Hajduk Márta forgatókönyvíró, rendező filmje fordulatokkal és új üzenetekkel teli, elgondolkodtató tragédia, amely megismerése után tehetetlenül széttárjuk kezünket: "Erről miért nem tudtunk?!" A filmben megszólaló Koltai Mária pécsi pszichiáter pedig arra bíztatja az utódokat, hogy ne hagyják, hogy a szülőktől örökölt félelem irányítsa gondolataikat, nézzenek szembe őseik múltjával.

Kiadó: Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre