2018. március 17., szombat 11:28

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. március 17., szombat (OS) - GULÁG-GUPVI Emlékévben készült filmek Pécs-Baranyai bemutatója" filmsorozat a pécsi Uránia moziban, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének szervezésében. Március hónapban, minden szerdán visszaröppenünk a történelemben, és az 1944-49 közötti időszakot bemutató alkotásokat tekintheti meg a pécsi, Baranyai közönség.

Március 14-én folytatódott a filmsorozat a pécsi Uránia moziban "A GUPVI lágerek foglyai" és a "Kicsi munkán a Kaukázusban" című dokumentumfilmek vetítésével.
A filmek a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének két kiemelt, emlékévi programjához, a Lágerjárat utazó vagonkiállításhoz és a kaukázusi történelmi zarándokúthoz kapcsolódóan készült, Rozsnyai Ilona rendezésében.
"A GUPVI lágerek foglyai című film" átfogó, történelmi összefoglalót ad a magyarországi németek elhurcolásáról. A filmben a helyszínek egyedi történetét ismerjük meg, történészek és túlélők szavaival válik teljessé az eddig elhallgatott történelem.
Málenkij robotosok nyomában a kaukázusi országokban: Csecsenföldön,Azerbajdzsánban és Grúziában. A "Kicsi munkán a Kaukázusban" dokumentumfilmben az elhurcolás helyszíneit, kényszermunkatáborokat, hadifogoly- és internált temetőket járják be a kutatóút résztvevői, ahol 3-5 évig szenvedtek az ártatlan civilek, német származásúak. A film a történeti háttér mellett az emlékezetről, a múlt újrafelfedezéséről szól.

Kiadó: Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre