2018. március 28., szerda 09:32

A Kúria közleménye
    Budapest, 2018. március 28., szerda (OS) - Kölcsönösség elvén alapuló igazságügyi együttműködési megállapodást kötött a Kúria és Vietnámi Szocialista Köztársaság Legfelsőbb Népi Bírósága 2018. március 26-án, Budapesten. A kooperáció célja a két legfőbb bírói fórum közötti több éves kapcsolat elmélyítése, a jó gyakorlatok megismerése és a két ország igazságügyi és bírósági rendszerének fejlődéséből adódó tapasztalatok cseréje.

    A vietnámi delegáció látogatásának célja a magyar igazságügyi és bírósági rendszer megismerése volt. A magyar és a vietnámi legfőbb bírói fórum 2011. óta ápol írásos együttműködési megállapodáson alapuló szakmai kapcsolatot egymással. Ennek az együttműködésnek a folytatását, továbbfejlesztését szolgálja a hétfő délután, a Kúria Mailáth termében kötött megállapodás.
Az egyezmény aláírását megelőző tárgyaláson a Kúria elnöke kiemelte, sok párhuzamos folyamat figyelhető meg a két ország igazságügyi rendszerében. Dr. Darák Péter hangsúlyozta, mindkét országban cél a szolgáltatóbb jellegű igazságszolgáltatás kialakítása. Az intézmények közötti kapcsolat a főbíró szerint a kölcsönös bizalmon, nyitottságon és őszinteségen alapul.
A vietnámi Legfeslőbb Népi Bíróság elnöke köszönetét fejezte ki a magyar félnek, Nguyen Hoa Binh szerint az ázsiai országnak szüksége van az európai jogi szakmai tapasztalatokra. Vietnámban is megújultak az elmúlt években a törvénykönyvek, eljárásjogi kódexek. Az ország bírái a jó gyakorlat megismerésén túl nyitottak ösztöndíjakon, gyakornoki programokon való részvételre is.
     Kiadó: Kúria

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.