2018. április 11., szerda 11:20

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. április 11., szerda (OS) - Az alapvető jogok biztosa a foglalkoztatást helyettesítő támogatások visszafizetésével kapcsolatos problémákról

A megélhetésüket veszélyeztető összeget kellett visszafizetniük, mivel az eljáró hatóságok több hónapra visszamenőleg nyilvánították jogtalannak és vonták meg a foglalkoztatást helyettesítő támogatásukat – panaszolták többen az alapvető jogok biztosának. Felrótták azt is, hogy a kapott tájékoztatás nem volt egyértelmű, a hatóságok mulasztásai is hozzájárultak ehhez a helyzethez. Székely László vizsgálta a panaszokat, alapjogi és jogállami problémákat tárt fel és hiteles, közérthető tájékoztatást javasolt a visszás gyakorlat megszüntetésére.
A visszafizetendő szociális támogatási összegek nagyságrendje és azonnalisága miatt az ombudsman nem hagyhatta figyelmen kívül azt a kérdést, hogy az eljáró hatóságoknak volt-e lehetőségük a rászorulók létfenntartását kevésbé veszélyeztető módon eljárni. Tisztázni kellett azt is, hogy a jogban alapvetően járatlan, esetenként iskolázatlan panaszosok hibája, esetleges tévedése mellett a hatóságok mulasztottak-e a jogosultság megszüntetésére indított eljárás elhúzódása során, ami miatt végül felhalmozódott a jogosulatlanul felvett támogatás összege.

Az egyik esetben kiderült, hogy a hatóság az egyik önkormányzati ügyintéző mulasztása miatt nem értesült arról, hogy a jogosult 3 hónap elteltével nem tett eleget jelentkezési kötelezettségének.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala