2018. április 11., szerda 11:20

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. április 11., szerda (OS) -

    Tovább folyósították a támogatást, és csak 12 hónap után vonták meg a kérelmező jogosultságát, utóbb pedig a 12 hónap alatt felvett támogatás teljes összegének visszafizetésére kötelezték. Egy másik ügyben az eljáró hatóság 6 hónap késéssel kapott értesítést az adatbázisból való törlésről, viszont kötelezte a rászorulót, hogy fizesse vissza az ezen időszakra jogtalanul kifizetett támogatást. Ráadásul a panaszos fellebbezésére a másodfokú hatóság több hónapig nem reagált, ez a hallgatás pedig a panaszos konkrét élethelyzetében komoly következményekkel járt. Mindezek a hatósági mulasztások sértették a tisztességes eljáráshoz való jogot és figyelmen kívül hagyták a szociális biztonsághoz való joggal összefüggő állami kötelezettségeket – állapította meg az ombudsman.

A biztos kiemelte, hogy nem elegendő a formális eljárási szabályok betartása, hanem alapvető elvárás az is, hogy az ügyfél naprakész, pontos és világos tájékoztatást kapjon a szociális ellátásokról. A jelentés kitért arra is, hogy egyes hatóságok – a közigazgatási eljárás szabályaival ellentétesen – nem jelenítették meg indokolásukban azt a jogszabályhelyet, amire a határozatukat alapozták.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.