2018. április 11., szerda 11:20

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (3. rész)
    Budapest, 2018. április 11., szerda (OS) -

    A jelentés hangsúlyozza, hogy ha a jogosult a közigazgatási eljárásban egy olyan kötelezettségéről nem kap súlyának megfelelő tájékoztatást, amelynek végső következménye a szociális ellátás elvesztése, valamint a jogosulatlanul felvettnek minősített támogatás egy összegben történő visszafizetése lehet, akkor ez a nehéz anyagi körülmények közt élő panaszosokat reménytelen léthelyzetbe sodorhatja.

A vizsgálat azt igazolta, hogy a panaszosok az egymásnak ellentmondó előírások között nem tudtak eligazodni, a kapott információk annyira általános jellegűek voltak, hogy nem szolgálhattak valódi gyakorlati segítséggel. A biztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a panaszosok számára nem kiszámítható, milyen hosszú időszakra folyósítják a hatóságok az időközben jogosulatlanná váltak támogatását. Az ügyfél így arról se tud kérelmet előterjeszteni, hogy a határidőt önhibáján kívül mulasztotta el, az időközben több százezer forintra duzzadó összeget azonban köteles visszafizetni. A vizsgálat megerősítette, hogy a szociális támogatások folyamatosan változó rendszere napjainkra olyan bonyolult "norma dzsungellé" formálódott, amelyben az eligazodás a jogban járatlanok számára kizárólag értelmezhető jogszabályok és egyértelmű előírások mentén volna lehetséges.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.