2018. április 13., péntek 10:23

Az Igazságügyi Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. április 13., péntek (OS) -

Kecsmár Krisztián felszólalásában kiemelte, hogy a Bíróság legyen figyelemmel a jelenkor kihívásaira, különösen a migrációs válság okozta bonyolult, a tagállamok szuverenitását és biztonságát veszélyeztető helyzetre. Ezen körülmények között alapvető fontosságú, hogy a strasbourgi ítéletek minősége megfelelő legyen, világos és konzisztens határozatok szülessenek, amelyek nem mutatnak túl az adott állam kötelezettségvállalásán, és amelyek implementálása nem okoz nehézséget a tagállamok számára. Ezekre a kérdésekre is utal a Nyilatkozat szövege, akárcsak a szubszidiaritás elvére. Ezen túl rámutat arra, hogy a tagállamok hatóságainak feladata nemzeti szinten az emberi jogok biztosítása, a Bíróság pedig nem egy negyedfokú döntéshozó szerv, szerepe pedig annak vizsgálata, hogy a tagállamok intézkedései megfeleltek-e az egyezmény követelményrendszerének.
A Koppenhágai Nyilatkozat értelmében tovább kell folytatni a reformfolyamatot, csökkenteni kell a Bíróság ügyterhét, valamint lehetővé kell tenni, hogy a Bíróság a repetitív ügyek helyett a kiemelten fontos emberi jogi jogsértésekkel foglalkozzon.

Kiadó: Igazságügyi Minisztérium