2018. április 16., hétfő 13:28

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2018. április 16., hétfő (OS) - DK: A Holokauszt Magyarországi Emléknapjára

    "…mi, akik azt a nyelvet beszéljük, amelyen a Sorstalanság íródott, nem végeztük el azt a szellemi, morális munkát, szembenézést, amelyet a Sorstalanság tárgya minden emberre, minden emberi közösségre rárótt. Evvel mi még tartozunk, nem a világnak, nem az Európa Klubnak, hanem magunknak." – írta volt Esterházy Péter 2002-ben.

Ez a szembenézés mindenekelőtt emlékezést jelent. Emlékezést nem csak arra a 74 évvel ezelőtti napra, amikor az első gettók létesültek Magyarországon, hanem az előzményekre is. Hogy akkor is annak méricskélésével kezdődött, hogy ki a "magunkfajta" és ki a "magukfajta". Hogy akkor is a "magukfajták" listázásával és e listák terjesztésével folytatódott. Hogy akkor is törvények születtek arról, hogy a "magukfajták" kötelesek jól láthatóan megjelölni, megkülönböztetni saját magukat a "magunkfajtáktól". Hogy a "magukfajták" közül nem kevesen szegődtek a "magunkfajták" szolgálatába, azt remélve, hogy így megúszhatják. Hogy hiábavaló volt az árulás, mert ugyanaz a sors várt rájuk is, mint a többiekre.

A Demokratikus Koalíció, amikor megrendülten hajt fejet több mint félmillió zsidó vagy annak bélyegzett honfitársunk emléke előtt, arra figyelmeztet, hogy máris túl messzire jutottunk azon az úton, amelynek végen a gettók, vagonok és megsemmisítő táborok állnak.

Vissza kell fordulnunk, mielőbb.

Gyurcsány Ferenc
elnök

Niedermüller Péter
alelnök

Demokratikus Koalíció

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.