2018. április 19., csütörtök 14:07

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye
    Budapest, 2018. április 19., csütörtök (OS) - Ellenőri feladatot kapott Magyarország az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok Világszervezetében.

Az auditori vagyis az ellenőrző testület tagjának választották Magyarországot az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok Világszervezetének (WAPES) közgyűlésén, a marokkói Marrakechben. Dr. Simon Attila István a tisztújító közgyűlésen a magyar munkaerőpiacról szólva elmondta, az ország közel áll a teljes foglalkoztatottsághoz, a munkanélküliség több mint 27 éve nem volt ilyen alacsony.
     A munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár közölte, a munkaerő-tartalék mozgósítása elengedhetetlen a gazdasági növekedés érdekében. Mint mondta, a kormányzat ezért ösztönzte eddig is a kisgyermekes anyák, a nyugdíjasok, az inaktívak és a munkanélküliek mielőbbi munkába állását és a közfoglalkoztatottak képzését, átképzését. Az eredményekről beszámolva elmondta, 8 év alatt több mint 750 ezer új munkahelyet sikerült teremteni, a munkanélküliségi ráta pedig uniós viszonylatban a negyedik legalacsonyabb szinten, 3,8 százalékon áll.
     Magyarország Beninnel együtt látja el a Világszervezet belső ellenőri tevékenységet a 2018-tól 2020-ig terjedő 3 éves időszakban. Hazánk a 2012-2015 közötti időszakban kincstárnokként, az azt követő 3 évben pedig Irányító tanácsi tagként vett részt a WAPES irányításában. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok Világszervezetének három évenként sorra kerülő tisztújító közgyűlésén megválasztották a világszervezet új elnökét, a kincstárnokot, az Irányító Tanács 16 tagját és az auditorokat is.

Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium