2018. április 19., csütörtök 21:33

Az Erdélyi Szövetség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. április 19., csütörtök (OS) - A Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetemen történtek nyílt támadást jelentenek a magyar értelmiségképzés ellen, az egyik legérzékenyebb területen, az orvos és gyógyszerészképzés területén. Nem kétséges, hogy a román állam végső célja a marosvásárhelyi magyar nyelvű gyógyszerészeti oktatás felszámolása.

Tiltakozunk a MOGYE beolvasztása ellen, az erdélyi magyar értelmiséget intézményeitől megfosztó diszkriminációs intézkedések ellen!

Az 1918-as "egyesüléstől" folyamatos Romániában a magyar intézmények megszüntetése az egyesítés útján. Az "egyesítés" módszerét - nyílt szavazással - különösen 1945-től használták a különböző magyar intézmények elsorvasztására kihasználva a hazánkat hátrányosan érintő történelmi fordulatokat (1920,1945, 1956, 1990, stb.), most éppen a LIBE Bizottság aktuális kirohanását Magyarország ellen.

A folyamat:

-          1919. ellehetetlenítették a Magyar Királyi "Ferencz József" Tudományegyetemet.

-          A  Ploieşti-i bíróság döntése értelmében államosították a  székely értelmiség képzését megalapozó sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot.

-          Helybenhagyta a bukaresti alkotmánybíróság a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újra alapításáról rendelkező törvény elleni óvást. A talárosok szerint a jogszabály ellentmond a helyi autonómia alkotmányban rögzített elvének.

-          A magyar szakmai és civil szervezetek tiltakozása közepette a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE), valamint a Petru Maior Tudományegyetem szenátusa 2018.április 17-én határozatot fogadott el a két felsőoktatási intézmény egyesítéséről. A tényleges fúziót 2019 őszére tervezik.

Kiadó: Erdélyi Szövetség