2018. április 19., csütörtök 21:33

Az Erdélyi Szövetség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. április 19., csütörtök (OS) -

A második világháború a magyar nyelvű egyetemi oktatás a királyi dekrétummal létrehozott kolozsvári - később - Bolyairól elnevezett egyetemen folytatódott. Később többek között ¦ de nem csak ¦ helyszűke miatt, a magyar nyelvű orvosi oktatás, majd 1948-tól a magyar nyelvű gyógyszerész képzés átkerült Marosvásárhelyre. A magas szintű orvos- és gyógyszerész-képzés eredetileg színmagyar volt. A magyar nyelvű egyetemi oktatás fokozatos elsorvasztása eredményeként (ld. a kolozsvári Bolyai Egyetem egyesítése a Babeş román nyelvű egyetemmel) megkezdődött a román tagozatok beindítása. A román oktatás és annak képviselői mind nagyobb súlyra tettek szert az egyetemen belül és lassan többségbe kerültek a döntéshozás területén is. Az új tanügyi törvény biztosította feltételeket semmibe véve, a MOGYE jelenlegi román többségű vezetése az egyetemi autonómiára hivatkozva, kihasználva létszámfölényét, nem hajlandó biztosítani az autonóm magyar tagozat létrejöttét.

Kiadó: Erdélyi Szövetség