2018. május 27., vasárnap 09:55

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány közleménye
    Budapest, 2018. május 27., vasárnap (OS) - A gyógyíthatatlan SM betegekért futottak. Több százan érkeztek Esztergomba, hogy egy jótékonysági futóversenyen fejezzék ki támogatásukat a sclerosis multiplex betegséggel élők iránt.

    Betegek, családtagok, valamint őket támogató amatőr és profi sportolók egyaránt indultak a Duna-parton megrendezett jótékonysági futóversenyen Esztergomban. Külön futamot indítottak gyerekeknek, majd az 1 kilométeres gyaloglókört a mozgáskorlátozott betegek egy része is teljesítette. Az 5 és 10 kilométeres versenyben is vettek részt jó állapotban lévő SM betegek, de e távokon a többséget az érintettekkel szolidaritást vállaló egészséges indulók adták. A rendezvény célja az adománygyűjtés mellett azt volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a közelgő május 30-i SM Világnapra, hogy országszerte jobban odafigyeljenek az SM betegség által érintett emberekre és családokra.

– Az SM diagnózist követően a betegek egy részének nagyon gyorsan romlik az állapota, mások akár évtizedeken át képesek dolgozni is a betegség mellett. A betegség tünetei és kilátásai azon múlnak, hogy az agy és az idegrendszer milyen mértékben és milyen gyorsan károsodik – magyarázta Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplex Betegekért Alapítvány elnöke. A betegség általában a húszas-harmincas életévekben jelentkezik, okát még ma sem ismerik, megelőzni és meggyógyítani sem tudják. A jelenleg elérhető gyógyszerek a betegség kordában tartását, az állapotrosszabbodás megelőzését, az életminőség minél tovább való megőrzését szolgálják.
     Kiadó: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.