2018. június 1., péntek 11:39

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. június 1., péntek (OS) - Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) Országos Választmány közleménye

    Az oktatás nemzeti érték és érdek! A felsőoktatás a kultúra, a korszerű ismeretek és kompetenciák alakításának, folyamatos megújításának és fejlesztésének letéteményese. Intézményeiben az oktatók-kutatók, az oktatást/kutatást támogató munkatársak és a hallgatók együttes erőfeszítései biztosítják a szakember- és értelmiségi képzés sikeres megvalósítását, a tudásalapú társadalom és gazdaság megerősítését, fejlesztését. Fontos feladata a tudáshoz való hozzáférésben az esélyegyenlőség biztosítása, az élethosszig tartó tanulás szemléletének támogatása, a versenyképesség erősítése. Mindezekhez magas színvonalú oktató- és kutatómunkára, munkájukban elkötelezett, anyagilag megbecsült felsőoktatási dolgozókra van szükség.
A Kormány nemcsak, hogy nem élt a 2018-as országgyűlési választásokat követően a lehetőséggel, hogy önálló oktatási minisztériumot hozzon létre, de a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény rendelkezései szerint a magyar állami felsőoktatás fenntartói irányítását – részben feltételesen több minisztérium hatáskörébe utalva – még inkább átláthatatlanná tette. Ezzel megakadályozta azt, hogy az oktatásügy társadalmi és nemzetgazdasági szerepének megfelelő súlyú képviseletet kaphasson a kormányzati munkában.
A jelenlegi helyzetben az alábbi követeléseket fogalmazzuk meg:
1.)    Valós érdekegyeztetést!
Valódi tartalommal kell megtölteni az érdekegyeztetés intézményrendszerét.
     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.