2018. június 7., csütörtök 19:52

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. június 7., csütörtök (OS) - Nincs előrelépés a fuvarozók kiküldetéseinek ügyében "Az Unió fejlett tagállamai elfordulnak Európa alapértékeitől, amennyiben érdekük úgy kívánja. A Mobilitási Csomag bürokratikus szabályokkal kedvezőtlen helyzetbe hozza a magyar fuvarozókat, vállalkozókat, és általában a kelet-európai tagállamok munkavállalóit Európában, növeli a szállítási költségeket, és rontja az Unió versenyképességét" – mondta el György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár a Közlekedési Tanács ülésén, 2018. június 7-én, Luxembourgban.

    Az Európai Parlament május végén fogadta el a kiküldött munkavállalókra vonatkozó uniós szabályozás módosítását. Az új előírások azonban nem érintik a fuvarozói szektort, amelyre a Mobilitási Csomagban rögzíthetnek majd külön szabályokat. Az Európai Bizottság szabályozási kezdeményezése a közúti áru- és személyszállítás szakmagyakorlására vonatkozó, és a szektorban tevékenykedő munkavállalók szociális jogait és biztonságát célzó jogalkotási javaslatokat is tartalmaz. A tervezet az uniós belső közúti áruszállítási piac széttöredezettségéhez vezető hiányosságokat igyekszik kezelni.

Magyarország a kezdetektől szakmai alapokon nyugvó megállapodás elérését sürgeti, amely a fuvarozók érdekvédelmét szem előtt tartva egyensúlyt teremt a szolgáltatásnyújtás szabadsága, az áruk szabad áramlásának biztosítása és a munkavállalók szociális védelme között.
     Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.