2018. június 8., péntek 15:53

A Nemzeti Örökség Intézete közleménye
    Budapest, 2018. június 8., péntek (OS) - Az Építéstudományi Egyesület Építők Napja alkalmából adományozott kitüntetését kapta meg 2018. június 8-án Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin az Építéstudományi Egyesület érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a Vasas Székházban kapta meg a szervezet legrangosabbnak számító ÉTE-díjat. A díjat az Építéstudományi Egyesület érdekében végzett kiemelkedő tevékenység jutalmazására alapították 1997-ben. Egyesületi tagok és nem tagok kaphatják meg, akik valamilyen módon az egyesületet segítették, illetve segítik. Az elismerés indoklása szerint a Nemzeti Örökség Intézete Alpár Ignác sírjának példaértékű felújításával érdemelte ki a kitüntetést.

Alpár Ignác szarkofágját 1932-ben készítették el Szege Sándor és Dvorák Ede tervei alapján. Az évtizedek alatt igencsak elhanyagolt állapotba került síremléket 2017-ben a Nemzeti Örökség Intézete újíttatta fel. A sírnál idén áprilisban a NÖRI és Budapest Főváros Önkormányzata együtt emlékezett az építész halálának 90. évfordulójára.
     Kiadó: Nemzeti Örökség Intézete