2018. június 12., kedd 12:55

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. június 12., kedd (OS) -

A találkozó első napján a delegációk a zalaegerszegi autóipari tesztpálya helyszínén egyeztettek a magyar-izraeli együttműködések lehetőségeiről. Közép-Európa legkorszerűbb ilyen létesítményének kivitelezése egy éve zajlik, a beruházás már az oválpálya építésénél tart. A konferencián a két ország kormányzati szakértői mellett 23 magyar és 11 izraeli vállalat képviselői kaptak lehetőséget tevékenységük bemutatására, közös projektek kezdeményezésére. Palkovics László szorgalmazta, hogy a felek mielőbb töltsék fel közös projektekkel a két ország ipari kutatás-fejlesztési társfinanszírozási együttműködési alapjának 1+1 millió euró értékű keretét.

A vállalati és egyetemi együttműködések eredményeként esetleg felmerülő újabb forrásigények rá eső részét Magyarország kész finanszírozni.

A plenáris ülés végén a felek jegyzőkönyvben erősítették meg a kétoldalú kapcsolatok élénkítése melletti elkötelezettségüket. A dokumentum közös intézkedéseket tartalmaz többek között a tudományos kutatás és innovációs együttműködések, az ICT és digitális technológia, az űrtechnológia, a közlekedés és az automatizált vezetés fejlesztése érdekében. A Vegyes Bizottság soron következő, hatodik ülését a tervek szerint 2019-ben, Jeruzsálemben rendezik majd meg.

Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium