2018. június 14., csütörtök 18:29

Az LMP parlamenti frakciója közleménye
    Budapest, 2018. június 14., csütörtök (OS) - LMP: Újabb merénylet a tudomány függetlensége ellen, Széchenyi István foroghat a sírjában -

    A Magyar Tudományos Akadémia kutatási támogatásának államosításával az Orbán-kormány újabb lépést tesz a teljes állami kontroll felé: a gazdaság, az agrárium és a kultúra igába hajtása után most a tudomány jön. Az LMP kiáll az MTA, a tudomány és a kutatások függetlensége mellett és követeli, hogy a kormány vonja vissza ezt a tervét.

Ha nem lenne elég, hogy az idei költésvetés legnagyobb vesztese az oktatás, hiszen reálértéken kevesebb pénzt szán e területre a kormány, Orbán Viktor ezt a Magyar Tudományos Akadémia ellehetetlenülésével is megfejeli. Nem lehet másképp értelmezni azt, hogy az MTA szakmai döntései helyett a jövőben a Palkovics-féle innovációs minisztérium döntene a kutatásokról, nyilvánvalóan politikai alapon. A kormány ezzel az elvonással azokat a független tudósokat bünteti, akik az elmúlt években feketén-fehéren kimutatták, hogy Magyarország rossz irányba tart, gazdasága fenntarthatatlan, társadalma pedig szétszakad.

Az LMP meggyőződése, hogy Magyarország sikerességének útja a kiváló oktatáson és a magas hozzáadott értékű munkahelyeken keresztül vezet. Nem kivonni kell a pénzt az oktatásból, innovációból, kutatás-fejlesztésből, hanem növelni. Ebben a munkában az egyetemek, kutatóintézetek és az MTA a legfontosabb partnerek, nem pedig ellenségek.

Szabó Szabolcs
országgyűlési képviselő (LMP-frakció)

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.