2018. június 14., csütörtök 20:15

A Friedrich Ebert Stiftung Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. június 14., csütörtök (OS) -

A félelem megeszi a lelket
Sajtóközlemény

A magyar emberek legfontosabb személyes félelmei közé tartozik az "élet kiszámíthatatlansága" (30%), a "komolyabb betegség" (24%) az "anyagi bizonytalanság, és a hóvégi számlák kifizetetlensége" (23%). A kutatási eredmények szerint ezeket szorosan követte a kiszolgáltatottságtól (21%) és a migrációtól való félelem (20%).

Ez derült ki a Friedrich Ebert Stiftungnak a "Félelem megeszi a lelket című rendezvényén, ahol a kutatók olyan felmérések eredményeit ismertették, melyek a magyarok aggodalmait tárták fel. Ezen az eseményen mutatták be a Policy Solutions Magyar Rémálom című tanulmányát, amely a Závecz Research ezer fős közvéleménykutatásán alapul.

Ez a munka folytatása "A Magyar Álom" című 2017-es kutatásnak, amely megmutatta, hogy a magyarok többsége szimbolikusan "800 kilométerrel nyugatabbra – valahol az osztrák-svájci határon – szeretne élni, a Kádár-rendszer kiszámíthatóságában, biztonságában, társadalmi egyenlőségében, de Nyugat-Európa életszínvonalán".

A rendszerváltás óta először 2018-ban történt meg, hogy egy politikai erő tisztán az emberekben élő félelmekre építve kampányolt egy országgyűlési választáson, és meg is nyerte a választást. Ezért is merült fel a kérdés: mennyire dominálja a magyar társadalmat a félelem érzete?

Kiadó: Friedrich Ebert Stiftung Alapítvány