2018. június 15., péntek 13:37

Az Agrárminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. június 15., péntek (OS) - 2018 a kékfrankos bor éve

    Az Agrárminisztérium immár hagyományt teremtve, a 2017-es Furmint éve után 2018-at a Kékfrankos évének nyilvánította annak érdekében, hogy felhívja a nemzetközi és a belföldi piac, illetve a fogyasztók figyelmét az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára.

Kiss Eliza, a Nemzeti Borkiválóság Program vezetője elmondta: ebben az évben is új kiadványok, workshopok, tudományos konferenciák, valamint genetikai kutatások révén szeretnének minél többet megtudni a kékfrankos szőlőfajtáról. Kiemelt feladat, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljanak rendelkezésre oltványok, ezáltal lehetőség nyíljon a kísérletezésre is.

Az eseményen Bognár Lajos országos főállatorvos hangsúlyozta: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal számára a legfontosabb borágazati feladat a magyar borok minőségi szintjének emelése, továbbá az, hogy minél jobban megismerjük az adott fajta sajátosságait, érzékszervi és analitikai paramétereit. Ez utóbbit egy 21. századi technológia révén kívánja a szervezet elérni, azaz a NMR (mágneses rezonanciavizsgálat) bevezetésével, mely a legkorszerűbb analitikai megoldást nyújtó eszköz – tette hozzá.

     Kiadó: Agrárminisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.