2018. június 18., hétfő 11:02

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2018. június 18., hétfő (OS) - DK: Észtország újranyitja nagykövetségét Budapesten

Diplomáciai forrásokból származó hírek szerint Észtország újranyitja nagykövetségét Budapesten. Tallinn azt követően határozott 2014 szeptemberében, hogy kivonul a magyar fővárosból, hogy az Orbán kormány – nem is titkoltan: Vlagyimir Putyin kedvébe járva – bezáratta a magyar nagykövetséget az észt fővárosban. Helyette olyan "egzotikus" helyeken nyílt képviselet, mint a dél-amerikai Ecuadorban, melynek miniszterelnöke több időt tölt mostanság Moszkvában, mint odahaza. Vagy a Fülöp-szigeteken, melynek diktátora készséggel szolgál ki minden pekingi expanziós törekvést a Dél-kínai-tengeren. Igaz, a magyar diplomáciai vezetés már 2016-ban rájött, hogy súlyos hibát vétett a NATO-szövetséges és gazdaságilag rendkívül sikeres Észtországgal szembeni barátságtalan lépéssel, Tallinn azonban nehezen felejtett, s csak most döntött úgy, hogy – viszonossági alapon – ismét képviseltetni fogja magát Budapesten.
A Demokratikus Koalíció országos elnöksége üdvözli az észt kormány döntését, de egyben felhívja a figyelmet arra: a Fidesz 2014-es győzelme óta példátlan mértékben romlottak meg Magyarország diplomáciai kapcsolatai, ami rendkívüli mértékben megnehezíti a magyar érdekek érvényesítését, védelmét.

Ara-Kovács Attila
a DK országos elnökségének tagja, külpolitikus

Kiadó: Demokratikus Koalíció