2018. június 21., csütörtök 13:07

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. június 21., csütörtök (OS) - Hatósági együttműködéssel szűrtek ki interneten kapható, csodát ígérő termékeket

A kormány célja, hogy a családok biztonságosan tudjanak vásárolni az interneten is, ezért a fogyasztóvédelem középpontjában a netes kereskedelem ellenőrzése áll. Az elmúlt időszakban több mint 1200 e-kereskedelmi vállalkozást vizsgáltak, köztük az úgynevezett csodát ígérő termékeket forgalmazókat is. A megtévesztő weboldalak, a hamis ígéretekkel kínált termékek kiszűrése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) több hatóság összefogását kezdeményezte. A hatóságok együttműködésének eredményeként számos terméket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az interneten kapható, látványos fiatalodást, gyors fogyást vagy az egészségi állapot javulását ígérő termékek az egészségre nézve kockázattal járhatnak. Most ezekkel a termékekkel akarják félrevezetni az embereket. Az ilyen jellegű termékeket értékesítő webáruházak megsértik az online kereskedelemre vonatkozó szabályokat is.

A csodát ígérő termékek, a megtévesztő állításokat tartalmazó webáruházak elleni eredményes fellépés érdekében az ITM a fogyasztóvédelmi hatóság mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) is bevonta.

Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium