2018. június 23., szombat 15:17

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2018. június 23., szombat (OS) - DK: Nyers Rezső halálára

    A magyar baloldal küzdelmeit szimbolizálta Nyers Rezső közel évszázados élete. Munkásként kezdte, majd közgazdászi tanulmányaival együtt rátalált a politika. Szociáldemokratának vallotta magát, de a kommunistákkal kötött paktum után beállt Magyar Dolgozók Pártjába, majd 1956 után Kádárral tartott. Egész pályafutását mintha egy furcsa kettősség jellemezte volna: a kommunistáknak túl szocdem volt, a szocdemeknek túl kommunista. Az 1968-as új gazdasági mechanizmus egyik atyja, a szabadabb piac felé tolta volna a magyar gazdaságot. Ez a küzdelme az ortodoxok felülkerekedése miatt elbukott.

A rendszerváltás idején az MSZMP-ből alakuló reformer MSZP első elnöke lett, évtizedeken át, a rendszerváltás után is országgyűlési képviselő.
A munkásból lett reform közgazdászt tanítványai, munkatársai tisztelték, még azok is, akik a rendszerváltás idején más pártokban találtak helyet maguknak.
Részese, sőt formálója volt a kommunista egypártrendszernek, de tudása, tapasztalata, tekintélye segítette a baloldal történelmi metamorfózisát 1988-1990-ben. Személye híd lett az állampárti időszak és a demokratikus átalakulás között.

A Demokratikus Koalíció a nehéz és küzdelmes életút végén tisztelettel emlékezik Nyers Rezsőre. Részvétünket nyilvánítjuk a családnak, a magyar baloldal politikai közösségének. Emlékét megőrizzük.

DK sajtóiroda
     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.