2018. június 27., szerda 09:58

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. június 27., szerda (OS) - Cukorbetegek világnapja - A cukorbetegség jelentős kockázati tényező, de eredményesen kezelhető

    A közétkeztetési rendelet értelmében pedig, amely 2015. január 1-jén lépett hatályba, csökkent az iskolai menzákon a só-, zsír- illetve cukorhasználat. A rendszeres testmozgás számos betegség megelőzésében is segíthet, ezért bevezettük a mindennapos testnevelés órát. Az egészségtelen termékek fogyasztásának visszaszorítása érdekében  2019-től az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok (pl. cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) esetében átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke.

A legfrissebb kutatások adatai szerint világviszonylatban a cukorbetegség ma már nagyobb kockázati tényezőt, így tehát nagyobb veszélyeztetettséget is jelent az emberek életminőségére nézve, mint a dohányzás. Magyarországon a lakosság 5-10%-a, 600-700 ezer ember érintett a diabétesz valamely formájában. E megbetegedések között nagyjából 90%-ban fordul elő a 2-es típusú cukorbetegség, amelynek kialakulásában igen nagy súllyal közrejátszanak az életmódbeli tényezők, kiemelten a nem megfelelő táplálkozás, valamint a testmozgás hiánya. A kormány ezért több intézkedést is bevezetett az elmúlt időszakban az egészséges életmód és táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás népszerűsítése érdekében.

     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.