2018. július 10., kedd 15:02

A Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. július 10., kedd (OS) - World Chimpanzee Day, A Csimpánzok Világnapja

Számos állatvédő, és környezetvédelemmel foglalkozó szervezet, és a Jane Goodall Intézetek világszerte július 14-én ünneplik idén először a “World Chimpanzee Day"-t, vagyis a Csimpánzok Világnapját.

1960 július 14-én Dr.Jane Goodall ezen a napon lépett a tanzániai Gombe Nemzeti Park partjára, és kezdte meg az ott élő csimpánzok kutatását, ami azóta is folyamatosan zajlik.

Miért tartjuk fontosnak megtartani ezt a napot?

Az 1900-as évek kezdetekor még 3.000.000 csimpánz élt Afrika trópusi dzsungeleiben, ami mára már töredékére fogyatkozott, az ott élő állatokkal egyetemben. Jelenleg kevesebb mint 150.000 csimpánz él a szabadban. Hihetetlen mértékű, és drasztikus ez a fogyatkozás.
Az emberen kívül egyik főemlős faj egyedszáma sem növekedett az elmúlt 50 év alatt.

A csimpánzokat az erdőírtások, a bozóthús kereskedelem, és az illegális vadállat kereskedelem veszélyezteti napjainkban is.

Éppen ezért indították el a Jane Goodall Intézetek a csimpánz védelmi programjaikat Afrikában. Egyik legnagyobb, és leghíresebb ezek közül a Kongói Köztársaságban lévő Tchimpounga Csimpánz-árvaház, és Rehabilitációs Központ, ahova az árván maradt, és kereskedőktől, állatkertektől, cirkuszoktól elkobzott állatok kerülnek, és kapnak egy második esélyt tőlünk emberektől.

Kiadó: Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület