2018. július 11., szerda 14:40

A Magyar Liberális Párt közleménye
    Budapest, 2018. július 11., szerda (OS) - Az Ab igazat adott a Liberálisoknak, módosítani kell a Btk.-t

    Fodor Gábor a képviselők negyedének támogatásával 2015 végén kért utólagos normakontrollt a Btk. azon szakaszára, mely a minősített adatokkal kapcsolatos bűncselekményekről rendelkezik. Az Alkotmánybíróság közel két év után, most arra kötelezte az Országgyűlést, hogy az év végéig módosítsa a Btk. 266§ (2) bekezdését, amely szerint csak a titokgazda tehet feljelentést, ha a minősített adatok illetéktelen kezekbe kerültek.

A Liberálisok azután kezdeményezték a normakontrollt, hogy a kormány és a Századvég közötti szerződésekkel kapcsolatban törvénysértés gyanúja merült fel. Feltételezésünk szerint a kormány úgy adhatott ki minősített adatokat a Századvégnek, hogy az nem volt jogosult ennek fogadására. A Fidesz-kormány felelőtlensége miatt olyan személyek birtokába is juthattak minősített adatok, akiket a hatóságok korábban nem világítottak át. A jelenleg hatályos, fideszes többséggel megszavazott törvény szerint az ügyben viszont csak a kormány jelenthette volna fel saját magát emiatt. Az Ab most helyt adott a Liberálisok kifogásának, és arra kötelezte az Országgyűlést, hogy módosítsa a törvényt.

A Liberálisok szerint az Ab döntését követően az Orbán-kormánynak felelősséget kell vállalnia a minősített adatokkal való visszaélések miatt. Ez a döntés lehetőséget nyújt arra, hogy a minősített adatok kezelése törvényes és biztonságos módon történjen a jövőben, és a kormány munkáját bárki ellenőrizhesse.

     Kiadó: Magyar Liberális Párt

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.