2018. július 11., szerda 19:50

A Magyar Gumiabroncs Szövetség közleménye
    Budapest, 2018. július 11., szerda (OS) - Mit kell tenni, ha nyaralás közben felvillan a műszerfalon a figyelmeztető jelzés? A TPMS segít a megfelelő abroncsnyomás – a gyártók által megadott értékek – folyamatos ellenőrzésében, és megtartásában. A megfelelő nyomás az autósok érdeke; kíméli az abroncsot és a pénztárcát. Ha alacsony a nyomás, az abroncs jobban kopik, túlságosan felmelegszik, és az autó a nagyobb gördülési-ellenállás miatt többet fogyaszt. 10%-kal alacsonyabb nyomás mintegy 10%-al csökkentheti a futásteljesítményt. Ha túl magas a nyomás, gumiabroncs élettartama éppúgy csökken, mint az autó stabilitása és tapadása, plusz a futómű is gyorsabban kopik.

A direkt rendszernél a TPMS visszajelző lámpa jelzi, hogy valamelyik abroncsban csökkent a nyomás. Érdemes valamennyit, tehát nem csak a jelzettet ellenőrizni. Indirekt rendszernél is ugyanaz a lámpa jelez a műszerfalon, de a direkt rendszer 0,1 báros küszöbértékével szemben, 20%-os nyomáscsökkenésre hívja fel a figyelmet. Ellenőrizzük valamennyi abroncsot, egyenlítsük ki a nyomást, és nyomjuk meg a TPMS-rendszer reset gombját. Mindkét rendszerre igaz, hogy a helyreállított abroncsnyomás alapesetben "eltűnteti" a hibajelet a műszerfalról. A nyári nyaralás előtt mindenképpen ellenőrizzük az abroncsokat; nem csak a nyomásértéket, de az esetleges sérüléseket is. A téli- illetve nyári abroncsok felszerelésénél olyan műhelyt válasszunk, akik megfelelően felkészültek a TPMS szenzorok felszerelésére és kalibrálására.
     Kiadó: Magyar Gumiabroncs Szövetség