2018. július 25., szerda 11:05

Az Állami Számvevőszék közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. július 25., szerda (OS) - Domokos László nyílt levele: Téved az MTA főtitkára (2)

A hvg.hu oldalnak adott interjúban Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára arról beszélt, hogy az alapkutatás esetében miért nincs értelme a hatékonyság mérésének. Mint mondta: "Bizonyos esetekben – mint például a művészet, az alapkutatások jelentős része – a hatékonyságot nem lehet mérni."

Véleményem szerint az MTA főtitkára – aki felelős vezetője egy közpénzzel gazdálkodó szervezetnek – tévedésben van. A kutatás-fejlesztésre fordított adófizetői forintok, vagyis közpénzek felhasználása ugyanis nem a művészi szabadság kategóriájába tartozik. Nagyon is hatékonysági, versenyképességi kérdés. Egyáltalán nem mindegy, hogy az állam, mint megrendelő – amelynek az Alaptörvényben deklarált kötelezettsége a közpénzek hatékony és eredményes felhasználása, a költségvetési egyensúly fenntartása, valamint a gazdasági növekedés előmozdítása – milyen pozíciót foglal el, és legfőképp milyen eredményekkel számolhat.

Az Állami Számvevőszék alig egy évvel ezelőtt 2017. augusztus végén zárta le az uniós kutatás-fejlesztési és innovációs támogatások megfelelőségi ellenőrzését. Az ÁSZ ellenőrzése tényszerűen feltárta, hogy a támogatások monitoring és értékelési rendszere nem biztosította megfelelően a támogatások szabályszerű és eredményes felhasználását 2013 és 2015 között. Mindez azt jelenti, hogy az EU-tól származó kutatás-fejlesztési támogatások felhasználása nem volt hatékony az ellenőrzött időszakban.

Kiadó: Állami Számvevőszék