2018. augusztus 3., péntek 19:10

A Veritas Történetkutató Intézet közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. augusztus 3., péntek (OS) -

        Az első világháborúban Románia a semlegességet választotta. Azonban a román miniszterelnök már 1914. október elsején megszerezte Oroszország jóváhagyását ahhoz, hogy Románia Erdélyt és Magyarország románok lakta egyéb területeit bekebelezhesse. Majd 1916. augusztus 17-én titkos megállapodást írt alá valamennyi antant hatalommal. Ennek keretében vállalta, hogy támadást indít az Osztrák-Magyar Monarchia ellen. Cserébe az antant felajánlotta a Monarchiához tartozó Bukovinát, a Magyar Királyság részét képező Erdélyt, Kelet-Magyarországot (Vásárosnamény-Mátészalka-Gyula-Békéscsaba-Makó vonalig), a Bánságot a Tisza és a Duna vonaláig. Románia azt vállalta a területszerzés érdekében, hogy a szerződéskötést követő tíz napon belül megtámadja a Monarchiát, és a háború folyamán nem köt a központi hatalmakkal különbékét.
     Az antanttal kötött szerződés értelmében Románia megtámadta az Osztrák-Magyar Monarchiát és betört Erdélybe. A központi hatalmak seregei azonban az ősz folyamán kiűzték a hódítókat, ellentámadásuk folyamán elfoglalták Bukarestet és a Regát területeinek jelentős részét.
     Az antanttal kötött megállapodás ellenére a román kormány 1918. május 7-én külön békeszerződést írt alá a központi hatalmakkal, melyet a parlament június folyamán ratifikált. Ferdinánd király azonban nem írta alá a törvényt. Ezzel érvelt 1918 őszétől a román kormány az antant vezetőinél, hogy a királyi aláírás elmaradása miatt semmisnek tekinthető a különbéke.

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.