2018. augusztus 6., hétfő 08:09

Az Alkossunk Várost Alapítvány közleménye
    Budapest, 2018. augusztus 6., hétfő (OS) - KEHOP 4.1.0-15-2016-00085 "A FELSŐ-TISZA- VIDÉK VIZES ÉLŐHELYEINEK TERMÉSZETVÉDELMI CÉLÚ HELYREÁLLÍTÁSA"

    A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, az Alkossunk Várost Alapítvány, Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciuma "Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése" című KEHOP-4.1.0. kódszámú pályázati felhívásra benyújtott projektje a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 1,7 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével.

Az 1800-as évek végén területünkön végrehajtott belvízmentesítés mélyrehatóan érintette a Rétköz természeti örökségét, a Kisvárda – Rétközberencs – Szabolcsveresmart - Döge települések között található a Kisvárdai gyepek (HUHN20113) különleges természetmegőrzési területet. A 2011. évtől kezdődő időszakban tapasztalt közel 30%-os csapadékhiány drasztikus változást okozott a Rétközben.

2016-ra befejeződtek a Rétközi-tó rekonstrukciós munkái, folyamatos a vízpótlás a Tisza folyó felől. A Rétközi-tó feltöltésével megteremtődött a térségi vízpótlás lehetősége a belvízi csatornahálózaton keresztül.
A térségben még meglévő és a részben vagy teljesen kiszáradt vizes élőhelyek (tavak és vízállások) vízpótlását a Szabolcsveresmart-Kisvárda között tervezett vízpótló csatornához történő bekötésekkel lehet megoldani. A projekt ünnepélyes nyitó rendezvényére 2018.07.25. napján került sor.

     Kiadó: Alkossunk Várost Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.