2018. augusztus 13., hétfő 16:18

A Magyar Liberális Párt közleménye
    Budapest, 2018. augusztus 13., hétfő (OS) - A Fidesz lábbal tiporja az egyetemek autonómiáját

    A kormány egy újabb lépéssel készül igába hajtani a szabad gondolkodást és magyar tudományos életet, miután egy kormányzati előterjesztésben megszüntetnék a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzési szakot. A Liberálisok elfogadhatatlannak tartják az egyetemek autonómiájának a csorbítását. Támogatjuk a független tudományos műhelyeket, a Fidesz nem szüntethet meg kénye-kedve szerint egyetemi szakokat és nincsen felhatalmazása arra sem, hogy egyes szakok tudományosságát mérlegelje.

A társadalmi nemek kutatása Magyarországon hosszabb múltra tekinthet vissza, mint a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak létrehozása. Több magyar egyetemen régóta jelen van ez a tudományterület, többek között Szegeden, Debrecenben vagy a budapesti Corvinus Egyetemen is. Az EMMI a gazdaságosságot és a tudományos hátteret kéri számon a képzésen, azonban mindkét érv hamis alapokon áll. Míg az előbb említett tudományos múlt bőven megalapozza a mesterképzést, a gazdaságosságát azért sem kérheti számon a minisztérium, mivel az a 11 ember, aki 2018-ban erre a képzésre felvételt nyert állami ösztöndíjjal, vállalta, hogy ugyanennyi időt eltölt regisztrált munkavállalóként, vagy visszafizeti az állami támogatást. Mindezek mellett pedig a Fidesz kormányzása alatt ment végbe az az akkreditációs eljárás, ami nélkül ez a mesterszak el sem indulhatott volna.

A Liberálisok kiállnak az ELTE és a CEU függetlensége, a tudomány szabadsága mellett.
     Kiadó: Magyar Liberális Párt

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.