2018. augusztus 24., péntek 11:55

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. augusztus 24., péntek (OS) - A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes közleménye Ukrajna függetlenségének napja alkalmából

Augusztus 24-e, Ukrajna Függetlenségének Napja nem csak az anyaországban élő, hanem a magyarországi ukrán nemzetiségű honfitársaink körében is fontos ünnep: 1991-ben ezen a napon kiáltotta ki függetlenségét szomszédunk, amelyet népszavazáson a választásra jogosultak elsöprő többsége támogatott.
A történelmi esemény után Ukrajna az európai értékek mentén történő fejlődés mellett kötelezte el magát, és folyamatosan lépéseket tett ennek biztosítására. Ezt tanúsítja egyebek mellett az ország csatlakozása 1993-ban az Európa Tanácshoz, 1997-ben a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezményhez és 2003-ban a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájához.

Magyarország az elsők között ismerte el a függetlenségét visszanyert államot, ezzel pedig megkezdődhetett az új típusú gazdasági, kulturális és politikai együttműködés alapjainak megteremtése, amelyek garanciális eleme az ukrán-magyar alapszerződés kidolgozása és elfogadása lett. A nemzetiségi közösségek alapvető jogainak kölcsönös garantálása és védelme azóta is a kapcsolatok sarokpontja.

A Magyarországon élő ukrán nemzetiségi közösség államalkotó tényező; a nemzetiségi oktatás, az anyanyelvhasználat és a kulturális identitás ápolásának alkotmányos jogát a hazánkban élő ukránok önkormányzati, valamint kulturális intézményrendszerük útján, egyéni és közösségi módon is gyakorolhatják.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.