2018. szeptember 8., szombat 17:13

A Krajczáros Alapítvány közleménye
    Budapest, 2018. szeptember 8., szombat (OS) - Ecsettel a BÉKÉÉRT Az idén van a záróéve az I. világháború eseményeit idéző programoknak.

    A fehérvári székhelyű Krajczáros Alapítvány önkéntesei a Felvidéken sok év óta részesei katonatemetőkben folyó rekonstrukciós munkálatoknak. Szeptember 28-án kerül sor Velkőben (Velkrop) a térség legnagyobb sírkertjének átadására.
A hadisírokat, emlékhelyeket gondozó tevékenységen túlmenően 2013-tól napjainkig Közép-Európa léptékben is egyedülálló festmény gyűjteményt hoztak létre a centenáriumhoz kapcsolódva. A 77 fős - ma élő lengyel, szlovák, ukrán és magyar - művészcsapat 270 alkotásából álló tárlatot eddig 45 hazai és főként külföldi városban mutatták be. Jelenleg Opole (PL) után Bártfa (Sk – Bardejov) ad otthont a kiállításnak. Ezen tematikus kollekció folyamatosan gyarapszik. Művészi és történelmet idéző értékei mellett különös jelentősége a projektnek, hogy az alkotók többnyire grátisz készítették el a portrékat, fantázia szülte festményeket és tájképeket, csendéleteket. Az éveken, országhatárokon átívelő projekt üzenetei:
-    soha többé háborút,
-    száz esztendő távlatában elérkezett az ideje a közös emlékezetnek,
-    a BÉKE megőrzése mindannyiónk feladata.
A tárlaton látható képek mindegyike mögött emberi sorsok húzódnak meg. A harctereken 600 ezer magyar illetve a világon több mint 10 millió katona és hasonló számú civil személy veszítette életét. Mindannyian abban a tudatban küzdöttek, hogy a saját hazájukért harcolnak. Ma már jól tudjuk, hogy sok tekintetben ez nem volt igaz

     Kiadó: Krajczáros Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.