2018. szeptember 10., hétfő 08:32

A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) közleménye
    Budapest, 2018. szeptember 10., hétfő (OS) - Osztálypénz 2018. Magyar népszokás az iskolában osztálypénz, óvodában csoportpénz beszedése? A szülők azt hiszik, hogy jogszabály kötelezi őket a fizetésre.

    A szeptemberi szülői értekezletek egyik napirendi pontja az osztálypénz, óvodákban  a csoportpénz megszavaztatása.
Az osztálypénz vagy az óvodai csoportpénz mértékére legtöbbször egy pedagógus vagy valamelyik aktív szülő tesz javaslatot, amit a szülők egy része egyre magasabbra licitál.
A későbbiek folyamán a pénzbeszedő szülő vagy pedagógus az ellenőrző könyvben vagy felszólító levélben követeli a szülői közösséggel "megszavaztatott" havi pénzkvóta befizetését (zaklatás).
Ha valamelyik szülő nem akar, vagy nem tud havi rendszerességgel fizetni, akkor kiközösítik és megalázó módon nyilvánosságra hozzák a nem fizető nevét. Kifüggesztik az "adósok" listáját a faliújságra (nyilván az intézményvezető engedélyével). Újabban megszégyenítésként – az adatvédelem szabályokat is sértve - megjelentetik az adós szülő nevét valamelyik közösségi oldalon.
Mit tehetnek a szülők az általánossá vált osztálypénz, óvodai csoportpénz szedése és behajtása ellen?
Ne fizessenek!
Ne vállalják el az osztálypénz (csoportpénz) beszedését!
Követeljék meg, hogy az intézmény fenntartója vizsgálja meg a köznevelés ingyenességének betartását és számolja fel a szülőket és gyermekeiket megkülönböztető illegális osztálypénz és csoportpénz megfizetésének kényszerű gyakorlatát.

FŐSZEGY sajtószóvivő Keszei Sándor (06-30/433-8754) Bővebben: www.mszoe.hu

     Kiadó: Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.