2018. szeptember 14., péntek 10:55

A Belügyminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. szeptember 14., péntek (OS) - Adathalászat - Legjobb védekezés a megelőzés

    Az adathalászat (phishing) növekvő tendenciát mutat Magyarországon. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet adatai szerint 2017 azonos időszakához képest az ilyen jellegű támadások száma 2018 augusztusáig 28 %-kal emelkedett.
Az adathalászat során a támadók érzékeny adatokat igyekeznek kicsalni a felhasználóktól. Leggyakrabban látszólag hivatalos üzenetet küldenek a későbbi áldozatuknak, amelyben egy "hivatalos" weboldalhoz nagyon hasonlító vagy akár azzal teljesen megegyező, de ál-weboldal meglátogatására kérik a felhasználót valamilyen megtévesztő indokkal (pl. jelszóváltoztatás kérése).

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet a tudatos és biztonságtudatos internetezésre hívja fel a figyelmet. A felhasználók minden esetben kellő elővigyázatossággal fogadják a számukra idegen személy részéről kezdeményezett elektronikus kapcsolatfelvételt.

Előzetes vizsgálat nélkül ne kattintsanak az e-mailben megküldött hivatkozásra, illetve ne az e-mailben kapott hivatkozást követve jelentkezzenek be egy szolgáltató weboldalára.

Amennyiben egy üzenet ismeretlen feladótól vagy gyanús forrásból érkezett és mellékletet is tartalmaz, azt ne nyissák meg. Mindig ellenőrizzék a feladót, mert néhány esetben már a küldő címéből is megállapítható, hogy a levél nem hivatalos forrásból származik.

     Kiadó: Belügyminisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.