2018. október 3., szerda 14:20

Szanyi Tibor EP-képviselő közleménye (3. rész)
    Budapest, 2018. október 3., szerda (OS) -

    A 15 és 25 %-os érték közé rögzítendő általános kulcson túl a javaslat szerint minden tagállamnak lehetősége lesz két kedvezményes kulcs és egy a 0 és 5 % közötti kulcs alkalmazására is. A jelentés mindemellett felszólít egy EU-szintű információs portál létrehozására is, amely pontos információkkal kell, hogy szolgáljon az összes tagállam ÁFA-rendszeréről ezzel is segítve elsősorban a KKV-kat a határon átnyúló ügyleteik során, hiszen a javaslat hatályba lépését követően a jelenlegi gyakorlattól eltérően a rendeltetési hely szerinti tagállam adóztatása lesz a meghatározó.

A szocialista EP-képviselő felszólalásában azt is hangsúlyozta, hogy a kedvezményes adómérték alkalmazásának a végső fogyasztók javára és a KKV-k támogatására kell történnie. “A Szocialisták és Demokraták frakciója számára különösen fontos volt, hogy a kedvezményes adókulcsok alkalmazása esetén a szociális és környezetvédelmi szempontokat figyelembe vegyék a tagállamok és, hogy ne engedjük a káros vagy luxus termékek kedvezményezettségét" - tette hozzá Szanyi Tibor.

Háttér:
Az uniós ÁFA-rendszer az egységes piac fontos eszköze és nagyban hozzájárult az EU-n belüli kereskedelem előmozdításához. Mivel azonban a tagállamok közötti kereskedelem adóztatásának jelenlegi rendszere már nem volt képes lépést tartani a gazdaság globalizációjával és digitalizációjával, az Európai Bizottság javaslatot tett az irányelv módosítására.

     Kiadó: Szanyi Tibor EP-képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.