2018. október 3., szerda 22:45

A Magyar Állatjólléti és Vadvilág Alapítvány közleménye
    Budapest, 2018. október 3., szerda (OS) - A BÍRÓSÁGNAK ÉRTÉKTELEN A KUTYACHIP

    Minimális az állatvédelmi jogi értéke a kutyákba is ültethető egyedi azonosítónak. Így értelmezhető röviden a Szolnoki Törvényszék jogerős döntése, amely nem tiltott el a mikrochip nélküli ebtartástól egy jászberényi állatkínzót.
Tragédiához vezetett, hogy 2017 nyarán mindkét kutyáját rövid láncon, tűző napon tartotta egy jászberényi nő. Az ekkor elhullott állatok - amelyek egy évnél is idősebbek voltak - mikrochipes jelölést nem kaptak. Mivel a helyi nyomozó hatóság nem marasztalta el állatkínzás miatt az állattartót, a Magyar Állatjólléti Alapítvány közérdekű keresetet indított a Jászberényi Járásbíróságon. Az elsőfokú ítélet több jogsértést állapított meg az állattartó alperes terhére, azonban a mikrochip nélküli állattartást nem szankcionálta.
A Szolnoki Törvényszékhez benyújtott fellebbezésében a felperesi alapítvány úgy érvelt, hogy a hat éve kötelező egyedi azonosító "embervédelmi" célokat is szolgál. Nem csupán az állatkínzót, hanem a másoknak kárt okozó állat gazdáját is könnyebben be lehet azonosítani a mikrochip segítségével. A törvényszék ugyanakkor nem találta indokoltnak a kutyával már nem rendelkező, de korábbi kutyáit megkínzó állattartó további elmarasztalását.
A jogerős ítélet ellen a felperesi civil szervezet rendkívüli jogorvoslattal él, mert annak "precedens" értéke visszavetheti a hazai állatvédelmi joggyakorlat amúgy is lelassult fejlődését.
MÁJVAD Alapítvány, dr. Czerny Róbert elnök (06-20-2500-711)

     Kiadó: Magyar Állatjólléti és Vadvilág Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.