2018. október 4., csütörtök 10:22

A Miniszterelnökség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. október 4., csütörtök (OS) - A magyar Kormány az Európai Unió Bíróságán támadta meg a kiküldetési irányelv módosítását

A Kormány az Európai Unió Bíróságához benyújtott megsemmisítési keresetével megtámadta a kiküldetési irányelv 2018. július 9-én kihirdetett módosítását. Magyarország az Európai Bizottság javaslatának 2016 márciusában történt közzététele óta mindvégig ellenezte a munkavállalók szolgáltatások nyújtása keretében történő kiküldetéséről szóló 96/71/EK irányelv módosítását, mert az azonos helyen azonos munkáért egyenlő bérezés elvének a szolgáltatásnyújtás szabadságára való kiterjesztése valójában nem a kiküldött munkavállalók védelmét, hanem protekcionista eszközként a más tagállamok munkaerőpiacairól történő kiszorítását célozza.

A két éven át politikai viták kereszttüzében álló tárgyalások során a Kormány azt az álláspontot képviselte, hogy az új szabályok aránytalanul korlátozzák a szolgáltatásnyújtás szabadságát, megbontva a korábbi szabályok révén a munkavállalók védelme és az említett alapszabadság előmozdítása között kialakított kényes egyensúlyt, ráadásul az egész Unió versenyképességét csökkentik. Azt is sérelmezte, hogy az Európai Bizottság annak ellenére változatlanul fenntartotta a javaslatát, hogy tizenegy tagállam nemzeti parlamentjének tizennégy kamarája, közte az Országgyűlés az ún. sárga lapos eljárás megindításával kifogásolta a javaslatot.

Kiadó: Miniszterelnökség