2018. október 4., csütörtök 10:22

A Miniszterelnökség közleménye (3. rész)
    Budapest, 2018. október 4., csütörtök (OS) - A magyar Kormány az Európai Unió Bíróságán támadta meg a kiküldetési irányelv módosítását

A Kormány a keresetlevelében számos jogi érvet sorakoztat fel annak alátámasztásához, hogy a megtámadott jogi aktus sérti az Unió alapszerződésében rögzített szolgáltatásnyújtás szabadságát. Egyrészt a szükségesség és arányosság elveibe ütközik, másrészt a megkülönböztetés-mentesség követelményét sértő kötelezettségeket és korlátozásokat vezet be. Továbbá a Kormány kifejti, hogy a kiküldetési szabályok közlekedési szektorra való kiterjesztése is az alapszerződésbe ütközik.

A Kormány arra is hivatkozik, hogy a megtámadott irányelv egyes rendelkezései sértik a jogbiztonság és a normavilágosság elvét, ami jelentős kihívások elé állítja majd a tagállamokat az irányelv nemzeti jogukba történő átültetésekor, aminek 2020. július 30-ig kell eleget tenniük. Ugyanezen időpontig a tagállamok nem is alkalmazhatják ezeket a rendelkezéseket. A Kormány bízik abban, hogy ezt megelőzően az Európai Unió Bírósága megsemmisíti a megtámadott irányelvet.

Magyarország szerint kulcsfontosságú a bírósági eljárás kimenetele, mivel bármely alapszabadság korlátozása az európai integráció alapját képező belső piac egységének megbontásához vezethet.

A rendelkezésre álló információk szerint Lengyelország ugyancsak keresetet nyújt be az Unió bíróságához az irányelv megsemmisítését kérve.

Takács Szabolcs,
Európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkár

Kiadó: Miniszterelnökség