2018. október 5., péntek 11:21

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. október 5., péntek (OS) - A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes közleménye a Raoul Wallenberg Emléknap alkalmából

1981 október 5-én az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa posztumusz tiszteletbeli amerikai állampolgárságot adományozott Raoul Wallenbergnek. 1989 óta minden évben október 5-én megemlékezünk Raoul Wallenbergről, az embermentőről, a második világháború egyik hőséről, aki igazi példakép a következő generációk számára.
De hogyan is történhetett, hogy egy jómódú bankárcsaládból származó, diplomáciai tapasztalatokkal nem rendelkező és a humanitárius kérdések iránt korábban érdeklődést nem mutató svéd fiatalember alig néhány hónap alatt a magyarországi és európai embermentés szimbolikus alakjává vált?

Raoul Wallenberg 1944 júliusában érkezett Magyarországra svéd követségi titkárként és szinte azonnal bekapcsolódott abba az embermentő munkába, amely a zsidó lakosság haláltáborokba történő deportálása miatt indult el, a Budapesten működő külföldi – elsősorban a svéd, svájci, spanyol, portugál és vatikáni – követségek és a Vöröskereszt által kibocsátott és átmeneti védettséget biztosító igazolások, menlevelek, vízumok és útlevelek révén, valamint úgynevezett "védett házak" létesítésével. Wallenberg már augusztusban 4500 védőútlevelet állított ki, amelyeket családi okmányként fogadtatott el a magyar hatóságokkal, így minden egyes dokumentummal több életet mentett meg.

Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala